Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Smörlyckan – här vill man bygga nya sjukhuset

Höghus. Foto.
Blocket. Foto: Johanna Erlandson

Förslaget till inriktningsbeslut, det vill säga det avgörande beskedet, om det nya universitetssjukhusets placering meddelades idag vid en pressträff i Belfragesalen.

Enligt förslaget till inriktningsbeslut om lokaliseringsalternativ för framtida placering för Skånes universitetssjukhus i Lund ska sjukhuset byggas på och vid Smörlyckans idrottsområde, inklusive Victoriastadion. Beslutet fattades av en helt enig beredning.

– För vår del är detta en glädjens dag! Det blir ett väldigt fint universitetssjukhus, ett av Europas, ja, världens främsta. Sjukhus är alltid komplicerade, men ett universitessjukhus än mer så. Jag är glad att Medicinska fakulteten kommer att ligga rimligt nära och att placeringen öppnar för nya möjligheter för samarbeten med andra forskare vid universitetet, LTH och Medicon Village, med en möjlighet att bygga ett nytt innovationsdistrikt för Life Science tillsammans, sa Lunds universitets rektor Erik Renström bland annat.

Nya behov

Bakgrunden till att Region Skåne utrett alternativa placeringar för universitetssjukhuset i Lund är att befintliga byggnader och lokaler på Lunds sjukhusområde är svåra att utveckla och anpassa till nya behov och framtidens krav på universitetssjukhuset. 

Vid pressträffen, som hölls i Belfragesalen på BMC, deltog, förutom Lunds universitets rektor Erik Renström, bland andra Skånes universitetssjukhus, Region Skåne och Lunds kommun. 

Läs mer i rektors blogg

Läs mer om beslutet i Region Skånes pressmeddelande