Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nyhetsbrev - PNL

Programnämnden för läkarutbildningens nyhetsbrev

Bästa kollegor,

Sommaren är nästan här! Stort tack till alla för arbetet för läkarprogrammet under vårterminen. Just nu läggs mycket energi och fokus i utvecklingsarbetet på nya T11 och T12 i den nya läkarutbildningen. Nya T11 startar HT 2026.

TBL på nya T11 och T12

Vi har fattat ett beslut om att TBL (Team-Based Learning) blir den huvudsakliga läraktiviteten på T11/T12. Under 18 veckor (10 på T11 och 8 på T12) ska det hållas ett TBL-fall per vecka. Det är många ämnesområden som är inblandade, bland annat allmänmedicin, geriatrik, psykiatri, barn- och ungdomspsykiatri, klinisk farmakologi, arbets- och miljömedicin, palliation, onkologi, smärtbehandling, patientsäkerhet och sjukvårdsorganisation, prevention, jämlik vård, global hälsa och hållbarhet. Varje TBL-fall kommer därför att utifrån olika kliniska situationer integrera perspektiv från flera ämnen. Just nu är fokus på att beskriva fallen under ledning av Veronica Milos Nymberg och Sara Regnér och därefter vidtar ett arbete med att se vilka ytterligare läraktiviteter som behövs för att uppnå kursmålen.

Programövergripande prov på T11

I början av nya T11 ska det ges ett kunskapsprov som täcker kunskapen från T1-T9. Studenterna måste uppnå en viss nivå för att bli godkända. Vi skapade ett första övningsprov som ska efterlikna det vi tänker oss ska ges på T11 som studenterna fick genomföra i februari. Nu har vi arbetat vidare och planerar för ytterligare ett övningsprov i september. De studenter som genomför provet får tillgång till en övningsyta där vi samlat tematiska övningsquiz med gamla provfrågor dels per kurs men också övergripande för hela läkarprogrammet utifrån ämne (till exempel digestionssystemet) eller specialitet (till exempel onkologi). Alla lärare vid läkarprogrammet har tillgång till den sidan (den benämns utvecklingsyta) i QPS. Där kan man också se resultatet från övningsprovet.

Förbättringsarbete och valfri klinisk placering

Ett av examensmålen för läkarexamen är att studenterna ska kunna genomföra ett förbättringsarbete. Vi har nog varit lite svaga vad gäller det målet. Under fem veckor på termin 12 planerar vi därför att studenten ska genomföra en klinisk placering som studenten själv får välja och samtidigt arbeta med ett mindre och begränsat förbättringsarbete vid den verksamheten. Detta är nytt för oss och programnämnden har därför gett Helena Elding Larsson uppdraget att leda ett projekt där formerna för detta ska definieras.

Utvecklingsarbete på grundnivån

Det pågår även utvecklingsarbete på de första terminerna. På T2-T3 har man lyft att det är rätt lång tid sedan vår undervisning i anatomi och histologi sågs över. Vi ligger därför i startgroparna att lansera ett projekt för utveckling av dessa avsnitt och då med ett betydligt större inslag av studentaktivt lärande. Vår förhoppning är att det även ska kunna kopplas ihop med histologin på T4. 

Under HT23 och VT24 har vi testat en matris som beskriver vad som förväntas av studenten avseende kommunikation, ledarskap och återkoppling i PBL-arbetet. Syftet är att stödja studenterna att öka sin kompetens inom de områdena. Det är en viktig målsättning med PBL-arbetet att stärka deras kompetens avseende teamarbete och ledarskap vilket behövs för de senare terminerna och yrkeslivet

Förändringar i ledningsorganisationen 

Vi vill passa på att tacka Kristina Källén i Helsingborg som nu går i pension. Kristina har varit central för läkarprogrammet i Helsingborg både vad gäller klinisk medicin 2 och för att hålla ihop alla kurser i Helsingborg. Det har varit väldigt värdefullt för programmet. Stort tack!

Vi har mycket spännande utveckling att se fram emot men först blir det sommar och vi önskar er alla en mycket fin och avkopplande sådan!

Christer Larsson, Ordförande programnämnden för läkarutbildning

Sara Regnér, Programdirektör

Anders Rasmussen, Grundnivåansvarig och stf programdirektör

Björn Rosengren, Ordförande Examinationskommittén

 

Bästa kollegor,

Året och höstterminen närmar sig slutet. Inför helgerna vill här förmedla axplock av den utveckling som genomförts inom läkarprogrammet under året, mycket tack vare många av er, och framföra ett stort tack och önskningar om fina helger.

T11-T12 i ny läkarutbildning

De första studenterna i den nya sexåriga läkarutbildningen når T11 höstterminen 2026. Planen är att studenterna under T11-T12 ska ha VIL på samma vårdcentral under 18 veckor. Samtidigt med detta ska 1-2 dagar varje vecka vikas för teoretiska och/eller praktiska moment. Det kommer också att finnas 10 veckor för valbara kurser, 5 veckor med fokus på akut omhändertagande och 5 veckors valbar VIL. En arbetsgrupp under ledning av Veronica Milos-Nymberg har arbetat med de veckor som gäller vårdcentraler och akut omhändertagande och presenterat detta för programnämnden. Det är många ämnesområden som ska få utrymme och det finns stor potential med integration och samverkan mellan dessa. Med start nästa år vidtar ett mer konkret arbete med att beskriva hur detta kan ske i olika läraktiviteter.

Programövergripande prov på T11

Vi har planerat att studenterna i den nya utbildningen på T11 ska genomföra ett kunskapsprov som täcker kunskapen från T1-T9. De måste uppnå en viss nivå för att bli godkända. Vi har börjat arbeta med processen att ta fram frågor till ett sådant prov och skapar nu ett första övningsprov som ska efterlikna det vi tänker oss ska ges på T11. Vi kommer också att skapa en utvecklingsyta i QPS där vi samlar övningsquiz för studenter. Dessa blir tematiska (t ex frågor om något organsystem eller något ämne). Quizen innehåller då frågor från gamla TKP. Vi har idag mer än 8000 frågor som är taggade enligt våra principer. Tanken är att vi tillsammans med studenter utvecklar denna yta som en möjlighet att träna sig på frågor från hela programmet.

QR-kod för närvaroregistrering i QPS

Ortrac har lanserat en funktion som möjliggör närvaroregistrering vid obligatoriska moment genom att skanna en QR-kod. Med start nästa termin provar vi detta för PBL men vi hoppas att sedan successivt kunna utvidga detta. Vår förhoppning är att det ska underlätta för studenter, lärare, kursledningar och kursadministratörer.

Förändringar i ledningsorganisationen inför VT24

Anna Hultgårdh lämnar uppdragen som grundnivåansvarig/stf programdirektör samt examinator på Molekyl till vävnad på T1. Anna har på ett mycket värdefullt sätt utvecklat uppdraget som grundnivåansvarig. Under dessa år har arbetet med kurserna fått alltmer gemensamt perspektiv vilket betyder mycket för våra studenter då de ofta efterlyser programgemensamma arbetssätt. 

Jonas Åkeson lämnar uppdraget som examinator för kursen Klinisk medicin 5 på T11. Jonas har haft många ledningsuppdrag inom programmet och inte minst varit med att utveckla kursen Klinisk medicin 5 vilken varit mycket värdefull för programmet och våra studenter. 

Stort tack till er båda för värdefulla insatser åt läkarutbildningen!

Anders Rasmussen tar över som grundnivåansvarig/stf programdirektör och Karin Leandersson blir ny examinator för Molekyl till vävnad. Ulf Ekelund som idag är kursansvarig för Klinisk medicin 5 tar över examinatorsuppdraget för samma kurs medan Jakob Lundager Forberg blir ny kursansvarig för kursen. Mycket välkomna till de nya uppdragen!

Slutligen önskar vi er alla mycket fina och avkopplande helger! Och stort tack för era insatser inom läkarprogrammet under!

Christer Larsson
Ordförande, Programnämnden för läkarutbildning

Sara Regnér
Programdirektör

Björn Rosengren
Ordförande Examinationskommittén

Vårterminen är slut och sommaren är nästan här. Vi vill tacka alla för ert arbete med läkarprogrammet och våra studenter under våren. Det är mycket utveckling på gång. Mycket har fokus på vår övergång till ny sexårig utbildning. Några områden lyfts nedan.

Utveckling av PBL och Case

PBL och case är våra viktigaste lärandemoment. Nu pågår arbete med att vidareutveckla och ytterligare vitalisera dessa. Ett viktigt mål med PBL är att studenterna ska utveckla sin förmåga att arbeta i och leda grupper. I höst kommer vi därför att testa nya kriterier för studenternas PBL-arbete med fokus på ledarskap, kommunikation i gruppen och hur man ger återkoppling för att förbättra gruppens arbete. För case har vi satsat på nya workshops för dem som håller i case. Det första tillfället var nu i juni och det blir ytterligare två tillfällen i höst. Vi har särskilda möjligheter att ersätta tid för er som arbetar inom sjukvården så om du är intresserad meddela kursortsansvarig.

Vi ser också över innehållet. Fokus just nu är att identifiera vissa PBL-fall och/eller case där vi kan integrera aspekter som rör våra programövergripande teman. Detta arbete pågår för jämlik vård och hållbar utveckling och det finns även förslag som berör farmakologi.

Farmakologi

Margareta Reis har haft uppdrag att ta fram förslag på hur undervisningen på den kliniska nivån ska utvecklas för att stärka den farmakologiska kunskapen och förbereda för den förskrivningsrätt man får med den nya läkarexamen. Vi har bland annat konkreta förslag på i vilka case farmakologiska principdiskussioner med fördel kan integreras.

Drop-in practicum

Practicum har denna termin erbjudit drop-in-träning för studenter på T6-T8 i både Lund och Helsingborg. En förhoppning är att det på sikt ska finnas möjlighet i Malmö också. Detta är värdefullt för våra studenter

Forum Medicum

Äntligen är evakueringen av BMC över! Stort tack till er alla som under dessa år tagit er bort till HSC och upprätthållit undervisningen! Nu ser vi fram emot att efter sommaren träffas i nya stimulerande lokaler på Forum Medicum.

Ny ordförande för Studiesociala kommittén

Erik Sturegård som under många år har varit ordförande för denna kommitté lämnade i början av året Lund för arbete på Folkhälsomyndigheten. Vi är mycket tacksamma för Eriks gedigna arbete! Eva Norström har tagit över som ordförande. Mycket välkommen!

Information om programmet och programnämnden

Du kan läsa mer om läkarprogrammet på vår öppna Canvas-sida och om programnämnden på vår sida på Intramed.

Vi vill avsluta med att än en gång tacka alla för ett mycket gott samarbete under vårterminen och med att önska er en mycket fin sommar. Sen ser vi fram emot att ses till höstterminen!

Christer Larsson, Ordf Programnämnden för läkarutbildning

Sara Regnér, Programdirektör

Anna Hultgårdh, Stf programdirektör och grundnivåansvarig

Björn Rosengren, Ordf läkarprogrammets examinationskommitté

Eva Norström, Ordf läkarprogrammets studiesociala kommitté

Bobby Tingstedt, Ordf läkarprogrammets internationella kommitté

 

 

Kontakt

Christer Larsson
Programnämndordförande
+46 46 222 64 33
christer [dot] larsson [at] med [dot] lu [dot] se (christer[dot]larsson[at]med[dot]lu[dot]se)

Redaktionen

 

Christer Larsson
Christer Larsson Programnämnd-ordförande
Sara Regnér, programdirektör läkarprogrammet
Sara Regnér Programdirektör
Porträtt Anders Rasmussen. Foto.
Anders Rasmussen Grundnivåansvarig och stf. programdirektör
Björn Rosengren, ordförande Examinationskommittén
Björn Rosengren Ordförande examinationskommittén
Bobby Tingstedt, ordförande Internationella kommittén
Bobby Tingstedt Ordförande internationella kommittén
Eva Norström
Eva Norström Ordförande studiesociala kommittén