Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utvärdering

Utvärdering av forskningens kvalitet i ALF-regionerna

Vetenskapsrådet har i uppdrag att utvärdera kvaliteteten i den kliniska forskning som bedrivs i de sju regioner som omfattas av ALF-avtalet.

I ALF-avtalet står att 20 procent av ALF-ersättningen för klinisk forskning ska fördelas på basis av forskningens kvalitet. Fördelningen av medlen utgår från Vetenskapsrådets utvärdering av:

  • Kvaliteten i den kliniska forskningen som bedrivs i ALF-regionerna.  
  • Den resursfördelningsmodell som den nationella styrgruppen för ALF har tagit fram.

Klinisk forskning definieras i detta sammanhang, i enlighet med 7 § i ALF-avtalet, som ”sådan forskning som förutsätter vårdens strukturer och resurser och har som mål att lösa ett ohälsoproblem eller att identifiera faktorer som leder till ökad hälsa”.

Tre aspekter av kvalitet utvärderas:

  1. Den vetenskapliga produktionens kvalitet.
  2. Forskningens kliniska betydelse och samhällsnytta.
  3. Forskningens förutsättningar.

Utöver att ligga till grund för fördelningen av 20 procent av ALF-medlen syftar utvärderingen till att identifiera, lyfta fram och premiera goda exempel i de regioner som utmärker sig nationellt genom sitt kvalitetsarbete.

Dessa regioner kan sedan fungera som förebilder för övriga regioner. Det långsiktiga målet är att lyfta hela Sveriges kliniska forskning.

ALF-utvärderingen, för mer läsning se Vetenskapsrådets hemsida

Senaste utvärderingen

ALF-utvärderingen 2023 (Vetenskapsrådets webbplats)

Kontakt

Karin Frankel
Medicinska fakultetens kansli
karin [dot] frankel [at] med [dot] lu [dot] se (karin[dot]frankel[at]med[dot]lu[dot]se)