Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Upphovsrätt och bilder

På denna sida kan du läsa mer om hur du kan använda andras bilder i en artikel, i kappan eller för en poster.

Vad gäller för att använda andras bilder?

Generellt måste du ha tillstånd från den som innehar upphovsrätten för bilden för att använda andras bilder i en artikel eller avhandling. Det kan vara en fotograf, illustratör, en organisation eller ett förlag som har upphovsrätten. Använder du bilder från nätet se till att du har koll på vad som gäller för upphovsrätt och hur bilden får användas.

När du använder bild och film finns lagar du måste följa. Material du hämtar från internet kan till exempel omfattas av lagar, och samtliga bilder och filmer som innehåller personuppgifter omfattas av Dataskyddsförordningen (GDPR). Läs mer om GDPR och samtycke från personer på bild eller i film:

Bild och film – upphovsrätt och samtycke på LU:s centrala medarbetarwebb

Använda bilder publicerade med Creative Commons-licenser

Det finns enskilda kreatörer, fotografer och illustratörer som lägger ut sina verk föra att andra ska kunna återanvända dem. Oftast framgår det via en sk Creative Commons-licens. Fotografen/illustratören eller organisationen kan använda olika licenser för att beskriva hur och på vilket sätt andra får anväda deras verk. Verket, bild, figur, foto eller illustration, är fortfarande upphovsrättsskyddat, men andra får använda det utan att be om tillstånd så länge licensens villkor följs.

Det finns olika CC-licenser som reglerar hur andra får återanvända verket: kopiera eller även modifiera, i kommersiella sammanhang eller inte. Namnge alltid upphovsmannen!

Läs mer om CC-licenser på följande webbplatser:

Creative Commons Sverige 

Creative Commons

Kontakt

Bibliotek & IKT:s forskarstöd

Ställ en fråga eller boka individuellt möte via Bibliotek & IKT:s kontaktformulär.