Nätverk och stöd
Under studietiden kan det vara värdefullt att delta i nätverk och seminarier. Kontakt med andra doktorander kan utgöra ett gott stöd. På denna sida kan du läsa mer om kårverksamhet och andra former av stöd som kan underlätta din utbildning. Här finns också information om konflikt med handledare samt hur man gör när studierna inte går som planerat.
Pedagogiskt stöd
Du som har en varaktig funktionsnedsättning har möjlighet att få pedagogiskt stöd under doktorandutbildningen. Stödet omfattar endast poänggivande kurser under din doktorandutbildning och det stöd du kan få är tentaanpassningar och anteckningsstöd. Observera att du behöver ansöka om stödet.
Konflikt med handledare
Under forskarutbildningen kan det uppstå meningsskiljaktigheter mellan handledare och doktorand. Ibland kan sådana utvecklas till konflikter som i värsta fall kan bli infekterade och få negativa konsekvenser för såväl doktorand, handledare som projekt. Det är därför viktigt att arbeta förebyggande så att konflikter kan undvikas. Skulle konflikt trots det uppstå, är det angeläget för både doktorand och handledare att känna till de resurser och rutiner som finns i samband med en konflikt.
Medicinska fakulteten har fastställt en handlingsplan för konflikter mellan handledare och doktorand. I handlingsplanen finns råd om förebyggande arbete, hur en konflikt kan samt kontaktuppgifter till olika instanser som kan ge råd och stöd.
Handlingsplan vid konflikthantering (PDF 241 kB, ny flik)
Göra uppehåll eller avbryta studierna
Funderar du på att göra ett studieuppehåll eller har tankar kring att avbryta forskarutbildningen? Läs mer om hur det går till samt ta del av kontaktuppgifterna till din institution.
Om du vill ta ett uppehåll eller avsluta dina studier
Forskningsstöd
Under webbplatsens Forska-flik presenteras ett samlat utbud av stöd och tjänster vid fakulteten som kan underlätta din forskning. Du kan också ställa en fråga direkt eller boka ett individuellt möte med fakultetens bibliotek.
Bibliotek & IKT:s kontaktformulär
Karriär
Karriärcentrum vid Medicinska fakulteten erbjuder olika aktiviteter och stöd till dig som är doktorand. Verksamheten syftar till att öka din kunskap och att ge dig förutsättningar att fatta kloka beslut om din väg vidare efter studierna.
Medicinska doktorandrådet
Medicinska doktorandrådet (MDR) representerar alla doktorander vid Medicinska fakulteten. MDR-representanter deltar i beslutsprocesser som påverkar forskarutbildningen. Rådet kan om det uppstår problem ge doktorander vid fakulteten råd och stöd.
Medicinska doktorandrådet (in English)
Doktorandombudsman, kårer och föreningar
Lunds doktorandkår ger råd, information och stöd under din tid som doktorand.
Doktorandombudsmannen är ett neutralt ombud vid Lunds universitet som du kan kontakta om du upplever problem i dina forskarstudier.
E-post: domb [at] ldk [dot] lu [dot] se
Läs mer om doktorandombudsmannen på Lunds doktorandkårs webbplats (in English)
SULF (Sveriges universitetslärare och forskare) har en doktorandförening som jobbar för att förbättra villkor för doktorander vid svenska universitet.
Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) har tagit fram en handbok för dig som funderar på eller har påbörjat doktorandstudier.
Råd och hjälp via Företagshälsovården
Du som är doktorand kan vända dig till Företagshälsovården i frågor som gäller arbetsmiljö, arbetsrelaterad hälsa och ohälsa, arbetsanpassning och rehabilitering. Läs mer om Företagshälsovården och hur du kontaktar dem på Medarbetarwebben.