Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Presentera din forskning i Forskningsportalen (LUCRIS)

Synliggör dina publikationer, projekt, anslag och andra forskningsrelaterade aktiviteter för en större publik och externa samarbetspartners i Lunds universitets forskningsportal.

Vad är Forskningsportalen?

Forskningsportalen synliggör enskilda forskares och forskargruppers publikationer, projekt, anslag och andra forskningsrelaterade aktiviteter. Portalen riktar sig till externa samarbetspartners, forskarsamhället och forskningsfinansiärer samt allmänhet och media, Besökaren kan enkelt navigera mellan personer, publikationer, projekt och enheter. I Forskningsportalen har varje forskare och varje enhet sin profilsida. Syftet är att presentera forskningen som bedrivs vid Lunds universitet.

Fördelar med att presentera din forskning i Forskningsportalen:

 • Gör dina forskningspublikationer mer sökbara
 • Synliggör ditt forskningsprojekt för en större publik
 • Presenterar din forskarprofil
 • Förenklar för dig att skapa och uppdatera en webbsida för ditt forskningsprojekt, vilket ofta krävs av externa finansiärer

Vad är LUCRIS?

All information i Forskningsportalen kommer från LUCRIS. LUCRIS är namnet på registreringsgränssnittet där du själv kan lägga in och uppdatera information om dina publikationer, projekt, anslag och andra forskningsrelaterade aktiviteter medan Forskningportalen är det som syns utåt. LUCRIS och Forskningsportalen utgör tillsammans universitetets forskningsinformationssystem.

Nya tidskriftsartiklar där Lunds universitet nämns som affiliering importeras månadsvis från databasen Scopus. Scopus har god täckning och bevakar mer än 20 000 tidskrifter.

 • Bokkapitel
 • Konferensbidrag
 • Artiklar publicerade i nya eller ovanliga tidskrifter som inte bevakas av Scopus och därmed inte importeras automatiskt varje månad
 • Artiklar som du har författat under en tidigare anställning vid ett annat lärosäte eller arbetsgivare. Dessa publikationer blir markerade som externa
 • Äldre artiklar. I de flesta fall kan äldre artiklar importeras från databaserna Scopus eller PubMed. Kontrollera först din publikationslista i LUCRIS innan du importerar. Det gör du genom att söka på ditt namn i Forskningsportalen och öppna din profilsida, välj fliken Forskningsoutput för att se din publikationslista.

På Medarbetarwebben kan du hitta information om vad som ska, bör läggas in i LUCRIS eller om det enbart finns rekommendationer. För visst innehåll finns även lokala riktlinjer på fakultetsnivå.

Krav på registrering

Du som är aktiv forskare på Lunds universitet har automatiskt en synlig profilsida på Lunds universitets forskningsportal.

Den personliga profilen finns för att ge en tydlig bild av dig som forskare, dina forskningsområden och din bakgrund i Forskningsportalen. Personinformationen på profilsidan hämtas från Lucat och du kan själv lägga in övrig information, till exempel ett foto av dig själv, personliig presentation och nyckelord som beskriver ditt forskningsområde.

Läs mer om hur du kan förbättra din personliga profil på Medarbetarwebben

Vad är ORCID?

ORCID är ett internationellt forskar-ID som används som identifierare av många finansiärer och förlag. Du som forskar kan använda ORCID för att säkerställa att dina publikationer tillgodoräknas dig och inte någon annan. Genom att ha ditt ORCID ID på din profil i Forskningsportalen så ser du till att besökare så som externa finansiärer kan säkerställa att du är du.

Varje gång du lägger upp en publikation i LUCRIS, uppdateras din ORCID-profil automatiskt. Du behöver alltså inte uppdatera två system manuellt med framtida publikationer.

Exportera från LUCRIS till ORCID

Om du slår på exporten från LUCRIS till ORCID blir din ORCID-profil automatiskt uppdaterad med:

 • information om din affiliering till Lunds universitet
 • publikationer (endast metadata, inga fulltexter)
 • andra id:n som du lagt till i LUCRIS (till exempel Scopus author id, ResearcherID)
 • länk till din personliga sida i Forskningsportalen

Läs mer om hur du kopplar du ihop OCRID och LUCRIS på Medarbetarwebben

Om du har frågor eller behöver hjälp med att vässa din profilsida, kontakta gärna oss via Bibliotek & IKT:s forskarstöd (webbformulär)

Självhjälp och support på Medarbetarwebben

Förbättra din profil i forskningsportalen LUCRIS – en timmes workshop i Zoom

Datum och anmälan på engelska kurssidan på Intramed

Få en översikt över och genom av LUCRIS – två timmars workshop i Zoom

Lär dig uppdatera din egen sida och registrera projekt och publikationer

Datum och anmälan på engelska kurssidan på Intramed

 

Kontakt

Bibliotek & IKT:s forskarstöd

Behöver du hjälp med att registrera en publikation eller vässa din personliga profil?

Kontakta Bibliotek & IKT:s team för forskarstöd via servicedesk [at] lu [dot] se.