Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skapa en datahanteringsplan – support, krav och mallar

En datahanteringsplan (Data Mangement Plan, DMP) beskriver hur du samlar in, hanterar, organiserar och tillgängliggör dina data och ditt material under forskningsprocessen och hur data ska bevaras efter projektets slut.

Det här ska datahanteringsplanen innehålla

En datahanteringsplan ska bland annat svara på dessa frågor:

 • Vem är ansvarig för datahanteringen i projektet?
 • Vilken sorts data kommer du att samla in eller skapa?
 • Hur kommer data att samlas in eller skapas?
 • Hur ska data lagras på ett åtkomligt och säkert sätt?
 • Hur ska data backas upp under projektet?
 • Vilken data ska återanvändas, delas eller bevaras?
 • Vilka resurser behöver du för att genomföra datahanteringsplanen (till exempel personal, mjukvara och hårdvara)? Vad finns det för kostnader i anslutning till detta?
 • Vilken dokumentation och metadata ska åtfölja din data?

Skapa din datahanteringsplan med hjälp av DMP Roadmap

DMP Roadmap är ett verktyg för forskare vid Lunds universitet som hjälper dig att skapa och uppdatera din datahanteringsplan. Du får en tydlig struktur för hur du kan organisera data, material och dokument. Du kan uppdatera din plan under forskningsprocessen och ladda ner den i olika format. Din datahanteringsplan lagras på en server inom Lunds universitet.

Mallar för att lättare uppfylla kraven från finansiärer

I DMP Roadmap finns två mallar för datahanteringsplaner: en mall för Vetenskapsrådet och en generell mall. Om finansiären inte ställer specifika krav på mall kan du använda Lunds universitets genrella mall för datahanteringsplaner. Mallarna är utformade för att uppfylla kraven från Science Europé. Ta alltid reda på om finansiären har några specifika krav på utformningen av och innehållet i datahanteringsplanen.

Så här skapar du en datahanteringsplan i DPM Roadmap

 1. Gå till webbsidan DMP Roadmap
 2. Logga in med ditt Lucat-ID och lösenord
 3. Välj Create plans
 4. Under rubriken Primary funding organization, välj antingen Vetenskapsrådet (Swedish Research Council) eller No funder/My funder is not listed (LU)

Support och stöd för dig som forskare

Boka ett fysiskt eller digitalt möte för att diskutera din datahanteringsplan eller få hjälp att starta upp DMP Roadmap. Bibliotek & IKT:s forskarstöd ger kostnadsfri support till affilierade forskargrupper vid Medicinska fakulteten.

Du är välkommen att kontakta oss om du vill ha hjälp med din datahanteringsplan: skicka dina frågor via servicedesk [at] lu [dot] se. Ange gärna DMP eller datahanteringsplan i ämnesraden för snabbare service.

Finansiärernas krav på datahanteringsplaner

De svenska finansiärerna Vetenskapsrådet och Formas kräver att projekt som beviljats anslag från och med 2019 har en datahanteringsplan på plats när projektet startar. Planen ska vara utformad för att uppfylla kraven från Science Europé, samt att data och metadata från projekt ska göras öppet tillgängliga så länge det inte strider mot personuppgiftslagen. Även andra finansiärer, till exempel EU, har krav på datahanteringsplaner.

Kontakt

Bibliotek & IKT:s team för forskarstöd

Ställ en fråga eller boka individuell handledning via Bibliotek & IKT:s webbformulär.