Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Presentera en effektiv och engagerande vetenskaplig poster

Som forskarstuderande kommer du att presentera ditt projekt och forskningsresultat i form av en vetenskaplig poster på konferenser, kongresser eller dylikt. Här kan du få tips på hur du kan göra en effektiv och engagerande poster och vilket stöd och resurser som finns för dig på fakulteten för att förbättra din poster.

Tänk på detta innan du börjar din layout

  • Anpassa ditt material till målgrupp och sammanhang
  • Modifiera din text och dina bilder innan du börjar arbeta – undvik att klistra in text och figurer från ditt manus rakt av
  • Begränsa och reducera din text
  • Skriv ut dina bilder i den storleken du önskar för att säkerställa att de är läsbara och av tillräckligt god kvalitet

Gör din poster läsbar – riktlinjer för rubriker och textstycken

  • En kort titelrubrik underlättar för din publik att snabbt ta in ditt budskap
  • Titeln bör vara cirka 100 punkter för att vara synbar på långt håll
  • Brödtexten bör vara crika 34–36 punkter för ökad läsbarhet
  • Korta och koncisa texter, gärna i punktform, är lättare att läsa på avstånd än breda textstycken som sträcker sig över postern
  • Varje stycke bör inte ha max 40–50 bokstäver per rad för ökad läsbarhet

Du kan få hjälp med formgivning av din poster, mallar och få feedback på din layout. Boka individuell handledning eller feedback av medarbetare på Bibliotek & IKT:s forskarstöd. De har i många år hjälpt doktorander vid fakulteten såväl som på Lunds universitet med att formge vetenskapliga postrar och har praktisk erfarenhet av Adobe InDesign och Lunds universitets postermallar.

Boka posterstöd via vårt kontaktformulär

 

Workshoppen fokuserar på visuell kommunikation och disposition av text och bild på en given yta för en specifik målgrupp. Efter workshoppen ska du känna dig mer insatt i hur du kan utforma din poster så att den blir mer lättläst och tilltalande.

Läs mer och anmäl dig på engelska Intramed

Lunds universitets postermallar finns både för Powerpoint och layoutprogrammet InDesign.
Obligatoriska delar för postrar medLunds universitet som avsändare: vit marginal, bronsfärgad titel med bronsfärgat understreck och Lunds universitets logotyp.

En vit marginal på 15 mm och Lunds universitets logotyp är inbakade i postermallarna. Även titeln är utformad enligt riktlinjerna för tryckta postrar från Lunds universitet med bronsfärgad text och linje under titeltexten. I postermallen för InDesign finns endast den svenska logotypen.

Ladda ner postermallar från Lunds universitets webbplats (Logga in med Lucat-ID.)

Adobe Garamond Pro och Frutiger LT Std

Lunds universitet har särskilda typsnitt för alla trycksaker, inklusive vetenskapliga posters: Adobe Garamond Pro och Frutiger LT Std. Universitet har köpt in dem och du kan använda dem gratis.

Alternativa typsnitt

Du kan som ett alternativ använda Times New Roman för rubriker och Arial för din brödtext.

Ladda ner typsnitt från Lunds universitets webbplats (Logga in med Lucat-ID)

Media-Tryck är interntryckeriet vid Lunds universitet. Du kan vända dig till dem för att beställa tryckning av din poster, de trycker både på papper och på tyg.

Läs mer och beställ postertryck på Media-Trycks webbplats

Kontakt

Boka individuell handledning eller ställ en fråga och få feedback på din poster:
Kontakta Bibliotek & IKT:s forskarstöd