Har du upplevt eller fått kännedom om kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier?
Lunds universitet accepterar varken kränkningar eller trakasserier.
Vad kan du göra?
Om du skulle utsättas för kränkande beteende eller om du ser något som du uppfattar som kränkande beteende finns här råd om vad du kan göra.
För dig som är chef
På universitetes HR-webb kan du läsa mer om ditt stöd i arbetet för att förebygga och hantera fall av kränkande särbehandling och trakasserier.
Vid kännedom om upplevd kränkande särbehandling eller trakasserier på arbetsplatsen är du som chef skyldig att skyndsamt agera och ta situationen på allvar.
Har du frågor: Kontakta din verksamhets HR/personalfunktion.
För dig som är utbildningsanordnare
På universitetets HR-webb kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga för att utreda händelsen och vad som är viktigt att tänka på som verksamhetsansvarig för utbildning.
Du som verksamhetsansvarig för utbildning har ett ansvar och skyldighet att agera när du får reda på något som skulle kunna vara någon form av kränkning.
Kontakt
Om du har upplevt eller fått kännedom om kränkande beteende eller trakasserier ska du kontakta din närmaste chef, personalsamordnare, skyddsombud eller fackligt ombud.
Rapportera arbetsskada och tillbud (IA-systemet)
En anställd rapporterar själv det som har inträffat genom att logga in i IA-systemet med sin Lucat-ID. En avisering om anmälan skickas till chefen och till skyddsombudet.
Om du är osäker kan du rådfråga närmsta chef, annan chef i linjen eller skyddsombud. IA (Informationssystem om Arbetsmiljö) är ett digitalt system för anmälan av tillbud och arbetsskador.