Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Publicera din forskning

Forskningsfinansiärer ställer i allt högre utsträckning krav på att offentligt finansierad forskning ska publiceras med öppen tillgång (open access). Kostnaden för att publicera med öppen tillgång varierar beroende på tidskriftens betalningsmodell. Här kan du få svar på kostnader för publicering och få hjälp med att orientera dig i öppen publicering, val av open access-tidskrift och Creative Commons-licenser.

Ökade krav på att publicera med öppen tillgång

Forskningsfinansiärer ställer i allt högre utsträckning krav på att offentligt finansierad forskning ska publiceras med öppen tillgång, exempelvis Forte, European Research Council (ERC), Formas och Horizon 2020 (EU-kommissionen). Öppen publicering av forskning anses gynna spridning och användning. Vetenskapsrådet (VR) kräver att projekt som beviljats bidrag från och med oktober 2022 måste publicera med omedelbar öppen tillgång.

Kostnad för att publicera

Läs mer om hur mycket du betalar för att publicera öppet

Välj rätt Creative Commons-licens vid publicering

Creative Commons-licenser (CC-licenser) är upphovsrättsliga verktyg som används för att förenkla spridning och återanvändning av kreativa verk. Användning av CC-licenser är standard inom open access-publicering.

Så här fungerar Creative Commons-licenser

Creative Commons-licenser (CC-licenser) är upphovsrättsliga verktyg som används för att förenkla spridning och återanvändning av kreativa verk. Upphovsrättsinnehavaren av ett verk kan via en CC-licens enkelt kommunicera hur andra kan använda verket. Det fungerar som ett tillstånd för användning som lämnas i förväg och innebär att de som vill återanvända ett verk inte behöver söka tillstånd för användning så länge villkoren följs. Användning av CC-licenser är standard inom open access-publicering.

Creative Commons för forskare på Kungliga bibliotekets webbplats

Du kan kontakta Bibliotek & IKT:s forskarstöd om du behöver hjälp med att välja licens eller har andra frågor om upphovsrätt.

När du väljer en licens för din publikation ska du tänka på att varje villkor man lägger på licensen kan potentiellt hindra möjligheterna för spridning och användning av dina publikationer och figurer. Den mest tillåtande licensen ger bäst möjligheter för maximal spridning.

Länkarna nedan går till mer information på Creative Commons webbplats.

Creative Commons license chooser
Beskrivning av villkoren och licenserna
 

Ange din affiliering på rätt sätt

Ange affiliering enligt formatet:

Enhet, Institution, Organisation, Stad, Land

Om du har två relevanta affilieringar och exemplevis är knuten till både Lunds universitet och till Region Skåne, ange din affiliering enligt nedan. Ange affilieringarna i två separata rader:

Författare A1,2
1. Enhet, institution, universitet, stad, land.
2. Verksamhetsområde/klinik, sjukhus/förvaltning, stad, land.

(Anställda inom Region Skåne rekommenderas inte ange Region Skåne, då detta inte är en fungerande affiliering).

Exempel: Svensson1,2
1. Clinical and Molecular Osteoporosis Research Unit, Department of Clinical Sciences Malmö, Lund University, Malmö, Sweden.
2. Department of Orthopedics, Skåne University Hospital, Malmö, Sweden.

Mer om open access

Open access och parallellpublicering på UB:s webbplats:
Publicera open access

Parallellpublicering

Läs mer om Vetenskapsrådets krav på open access
Publicera med öppen tillgång på Vetenskapsrådets webbplats

Kontakt

Bibliotek & IKT:s forskarstöd

Ställ en fråga eller boka individuellt möte via Bibliotek & IKT:s kontaktformulär.

Checklista inför publicering i open access-tidskrifter

Undvik oserösa förslag och rovtidskrifter.
Think. Check. Submit på thinkchecksubmit.org