Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Prisas för bästa avhandling inom svensk gastroenterologi

Porträtt Juan Vaz.
Juan Vaz disputerade 2023 och är numera postdoc på Karolinska institutet, och fortfarande knuten till Lunds universitet. Foto: Hallands sjukhus i Halmstad

Juan Vaz disputerade vid Lunds universitet 2023. Nu prisas han för sitt avhandlingsarbete av Svensk gastroenterologisk förening (SGF). I år är första gången föreningen delar ut priset.

Hallå där Juan, vad utmärker forskningen i din avhandling?

– Avhandlingen analyserar hur socioekonomiska faktorer påverkar utfallet vid cirros och levercancer i Sverige, vilket kan ha betydelse för att förbättra vården för patienter som drabbas. Genom att belysa rollen av tidigare oidentifierad levercirros och metabola sjukdomar ges en viktig vägledning för hur vi kan optimera vården i Sverige för population med hög risk för att få levercirros och levercancer. Och sammantaget är resultaten ett viktigt steg mot en mer rättvis och effektiv vård.

Hur kom det sig att du fick upp ögonen för att forska?

– Ända sedan min tid som läkarkandidat har jag varit väldigt intresserad av forskning. Det var först i början av min specialisering i internmedicin i Halmstad som jag träffade på engagerade handledare som trodde på mina idéer och motiverade mig att hålla fast vid forskarutbildningen.

Vilken var den bästa delen med att vara doktorand?

– Bäst är att du får chansen att fördjupa dig i något du verkligen brinner för. Att se hur idéer blir till hypoteser, och hur hypoteser sedan kan bli användbara slutsatser och fakta. Roligast är förstås när ditt första manus blir accepterat, fast det finns nog inget som överträffar känslan vid disputationen, eller för den delen de rysningar du får när du till slut stiger in i Lunds domkyrka vid den högtidliga doktorspromoveringen.

Har du tips på hur du som doktorand jobbar med din avhandling?

– Dokumentera dina steg i arbetet och var noga med din portfölj. Var inte rädd för att be om hjälp och nätverka med andra. Ta alla tillfällen du kan för att ge dig ut och berätta om din forskning för olika målgrupper i samhället. Gå fram till, eller mejla, personer du har som forskningsförebilder, låt dem veta att du finns.

Vad gör du i dag?

– I dag är jag postdoc hos professor Hannes Hagström på Karolinska institutet, och jag slutför även min subspecialisering inom medicinsk gastroenterologi och hepatologi på Hallands sjukhus i Halmstad.

Prisutdelningen var 16 maj på Gastrodagarna i Linköping, och mer information hittar du på Gastrodagarnas webbsidor.