Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Internationella logopeddagen 6 mars: Hittar våra logopeder på något extra festligt?

Människor på avsats i Forum Medicum. Foto.
Medfaks logopedilärare (alla är inte med på bild). Foto: Agata Garpenlind.

Forskare, lärare och studenter från logopedprogrammet demonstrerar logopediska bedömnings- och behandlingsverktyg i atriet på Forum Medicum under förmiddagen. Kom vettja!

Årets tema för Internationella logopeddagen är samverkan, ett av våra viktiga uppdrag här på universitet. Hur samverkar ni?
– Logopedin är ett tvärvetenskapligt ämne, så vi samverkar dagligen med forskare och lärare från andra ämnen och institutioner vid fakulteten, och från andra fakulteter. Vi ser var vår kompetens behövs. Vi samverkar med patienter och anhöriga när vi ger insatser, inom utbildning samverkar vi med våra studenter.

– På utbildningssidan kan samverkan vara att vi medverkar på andras kurser och utbildningar. Till exempel. är lärare från vår avdelning kursansvariga och regelbundna föreläsare på bland annat. hälsovetenskapligt basår här vid fakulteten, på LTH, psykologprogrammet och på lärarutbildning. Ett exempel på detaljnivå är ett magisteruppsatsprojekt där en logopedstudent och en psykologstudent just nu validerar ett nytt bedömningsmaterial mot gängse praxis i respektive profession. 

– Inom forskningen samverkar vi på samma sätt som man gör inom andra discipliner. Ämnena vi forskar om är internationella och våra artiklar gör nya kontakter möjliga. När sådana möjligheter öppnar sig nappar vi.

Ni verkar väldigt duktiga på samverkan, hur kommer det sig?
– Vi representerar ett ganska litet forskningsämne och då är samverkan kanske extra viktigt. Vi behöver tänka strategiskt för att synas. Med vårt intresse och utbildning inom kommunikation tror jag vi är uppskattade samarbetspartners, vi är ganska trevliga och lätta att ha att göra med. När kommunikation och intresse för att förstå den andra står i fokus finns bästa förutsättningarna för att samarbete faktiskt blir av. 

Varför är samverkan viktig?
– Kliniskt är samverkan viktigt för att kunna ge en god vård, så att patienter hamnar rätt i flödet och inte valsar runt. Fel hantering kostar pengar för vården och tid för patienten, tid som inte alltid finns. Samverkan behövs också för att nå ut med sina kunskaper till de som faktiskt berörs, t.ex. de patientgrupper som vår forskning berör. Genom samverkan kan man få större genomslag än på egen hand.

Märkbara resultat av samverkan?
– Samverkan har gett oss möjligheter som vi annars inte hade fått, till exempel forskningsanslag och expertroller i utredningar för bl.and annat Polismyndigheten och Utbildningsdepartementet. För att inte nämna olika uppdrag vid fakulteten.

(Våra logopeder har svarat gemensamt på frågorna i artikeln.)

Läs mer om Internationella logopeddagen här (på engelska).

Tips från våra logopeder

  • För att bli en bra talare måste man vara en god lyssnare.
  • Man måste vara nyfiken på sin åhörare och ta lyssnarens perspektiv. Sådan målgruppsanpassning brukar göra att man också bli en mer uppskattad talare.
  • När du fått folk att vara delaktiga i samtalet kan du maximera kommunikationen genom att utveckla din röstteknik (så att alla hör dig), talteknik och taltempo (pauser skapar förväntan!) och ditt innehåll (rätt ordval vid rätt tillfälle). 

Vad gör en logoped?

Logopeder arbetar med bedömning och behandling av röst-, tal-, språk- och sväljningsproblematik hos patienter i alla åldrar, från friskvård till intensivvård. Största patientgruppen är individer med språkliga svårigheter som påverkar möjligheten att förstå språklig information och göra sig förstådd. Sådana svårigheter kan förekomma både som hos barn och ungdomar under utveckling och tillstöta som ett förvärvat problem hos personer efter exempelvis. stroke. 

Varför är det ett viktigt yrke?
Förmågan att kommunicera med vår omvärld är helt central för vårt välbefinnande. Det är förödande för livskvaliteten att inte självständigt kunna uttrycka sin vilja. Alla insatser som kan förbättra den kommunikativa förmågan är därför viktiga.

Hur många studenter utbildar ni på Medfak varje år?
Till logopedprogrammet, som är fyra år, antas varje hösttermin drygt 30 studenter. Vid fakulteten finns just nu alltså drygt hundra logopedstudenter.