Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hon vill att studenterna övervinner rädslan för ämnet

Student, patient och MR-röntgen vid röntgensjuksköterskeutbildningen, Medicinska fakulteten, Lunds universitet
Röntgensjuksköterskeutbildningen vid Medicinska fakulteten. Foto: Kennet Ruona

Universitetslektor Lena M Jönsson, som undervisar på röntgensjuksköterskeprogrammet och på sjukhusfysikerutbildningen, tilldelas Lunds studenters pedagogiska pris 2023.

Grattis, hur känns det?
– Jag är väldigt glad och stolt över att studenterna uppskattar min undervisning och har velat ge mig ett pedagogiskt pris! Det är en inspiration till att utveckla min pedagogik ytterligare.

Varför tror du att just du fått den här utmärkelsen?
– Jag tror det beror på att jag försöker hitta studenternas kunskapsnivå och möta dem där. Eftersom jag bland annat undervisar i strålningsfysik och röntgenteknologi på röntgensjuksköterskeprogrammet, vet jag att en del av dessa studenter känner oro för just fysiken. Genom att koppla teorin till deras praktiska arbete tror jag att många övervinner rädslan för ämnet och dessutom ser att de behöver kunskapen för sitt framtida arbete. Jag försöker vara lyhörd och öppen för alla frågor de har och försöker se varje student där hen är.

Är det roligt att undervisa?
– Ja! Det som är givande för mig är mötet med studenterna, med varje individ, och att få följa dem under deras utbildning och utveckling och att se dem växa i kunskap och kompetens.

Har du några egna lärarförebilder inom akademin (eller tidigare i livet?)
– För ganska många år sedan, när jag började arbeta som sjukhusfysiker inom klinisk fysiologi här i Lund, fick jag förmånen att möta och inspireras av två av läkarna på avdelningen. Överläkaren Thomas White var en fantastisk pedagog som alltid tog sig tid att förklara och ge svar på både uttalade och outtalade frågor. Även Håkan Westling, universitetets rektor under ett antal år, blev en stor förebild. Han mötte alla personer på arbetsplatsen med samma respekt och ödmjukhet och var dessutom en stor ordkonstnär. Två fantastiska personligheter som jag är så glad att jag har fått möta och lära mig av.

Vilka kurser och program är du lärare på?
– Jag undervisar på röntgensjuksköterskeprogrammet och på sjukhusfysikerutbildningen. Dessutom har jag under många år haft en hel del intern- och vidareundervisning för olika personalkategorier på sjukhuset och på andra sjukhus, framför allt biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och läkare inom nuklearmedicin.

Ur nomineringen:

"Lena använder sig av olika undervisningsformer för att bredda studenternas perspektiv och är duktig på att sammanfläta teoretiskt lärande med praktiska moment. Enligt Lena är varje student unik och hon arbetar därför med flera olika metoder för att anpassa undervisningen.
Lena finns alltid tillgänglig för att svara på frågor, hon är lyhörd för studenternas åsikter och hon uppskattar att få feedback på sin undervisning. Lenas glädje för ämnet smittar av sig till de hon undervisar och hon beskrivs som en omtänksam och genuin lärare som försöker se alla studenter till varje pris."

kvinna

Lena M Jönsson

Lena M Jönsson är universitetslektor vid Medicinsk Strålningsfysik vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund och mottagare av Lunds studenters pedagogiska pris 2023.

Lunds studenters pedagogiska pris

Priset delas ut för framstående insatser i utbildningen. Rektor utser pristagare efter förslag från studentkårerna. Pristagarna erhåller diplom samt enligt lokalt kollektivavtal en löneförhöjning. Till institutionerna utbetalas dessutom ett bidrag om 25 000 kronor vardera för att möjliggöra studieresor i tjänsten för pristagarna.

Läs mer om priset och övriga pristagare på Lunds universitets centrala medarbetarwebb.