Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sök till nya National ATMP Research School!

Mansansikte i laboratorium. Foto.
Johan Flygare, koordinator vid ATMP forskarskola. Foto: Agata Garpenlind.

Forskarskolans koordinator Johan Flygare berättar om ATMP, om skolan och förklarar varför du bör söka. Deadline: 15 februari.

Grattis till utnämningen som föreståndare för den nationella forskarskolan ATMP, ett nytt nationellt svenskt universitetssamarbete.
– Tack! En mycket välbehövlig satsning. ATMP är personligen mycket viktigt för mig. Sedan jag började som biträdande koordinator för Stamcellscentrum har jag fokuserat på att se till att våra forskningsresultat har bästa möjliga förutsättningar att nå patienter. En del i detta har varit att skapa medvetenhet kring ATMP och se till att LU går i bräschen för att utbilda inom området. 

– ATMP Swedens mål är att främja det samarbete och den kommunikation som behövs för accelererade, effektiva ATMP-baserade patientlösningar i Sverige. Jag tror att forskarskolan är viktig för att nå ATMP Swedens mål och kommer att göra det genom:

Samarbete.  Forskarskolan främjar, eller vissa kanske skulle säga, tvingar fram ett aktivt samarbete mellan alla lärosäten kring ATMP. Så redan det är en framgång. 

Fylla kunskapsluckor. Det finns en akut efterfrågan på forskare med ATMP-relaterad utbildning. Skolan har skapat sex nya ATMP-kurser. Ett långsiktigt mål är att förbättra ATMP-utbildningen i vårdrelaterad utbildning. Detta förväntas höja kvaliteten på läkarutbildningarna i Sverige. 

Fler svenska ATMP-uppfinningar till patienter:  Programmet kommer att stödja projekt med hög vetenskaplig potential, och se till att studenterna som driver projekten utbildas i att ta uppfinningar från projekten till patienter. 

Din vision för skolan?
– Att möjliggöra patienttillgång till ATMP i Sverige genom att främja den högsta kompetensnivån hos bland andra hälso- och sjukvård, akademi, industri.

Skolan i ett internationellt perspektiv?
– Vi tilldelades 46 miljoner kronor från Vetenskapsrådet med start i januari 2023. Under det första året har sex nya kurser utvecklats som kommer att erbjudas studenterna. National ATMP Research School är ett relativt unikt initiativ och jag känner inte till några liknande program någon annanstans. 

Varför ska man söka till skolan?
För handledare: de kommer att få hjälp med att utbilda sina studenter för att få ut det mesta av sina doktorandstudier, och dessutom ekonomiskt stöd. 
För student: de kommer att få doktorandutbildning på elitnivå i mycket utvalda doktorandprojekt och etablera nätverk. 

Vad är ATMP?

ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products) är en term som används av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) för läkemedel som är baserade på gener, vävnader eller celler. ATMP är ett begrepp inom det medicinska området som främjar nya terapeutiska möjligheter för bot av sjukdomar och skador som för närvarande är svåra eller omöjliga att bota.

Ett fåtal ATMP finns redan i klinik och om några år kommer en stor del av läkemedelsförsäljningen att vara ATMP. Jag tror att det liknar när de första rekombinanta proteinläkemedlen nådde patienterna på 1980-talet, det var en smärre revolution. 

Detta kommer dock med en stor utmaning, det finns för få laboratorie- och sjukvårdspersonal i Sverige som är utbildade för att utveckla och administrera dessa nya läkemedel. 

ATMP Sweden (extern webbsida)

Utlysning National ATMP Research School: deadline 15/2

Den öppna utlysningen för att gå med i National ATMP Research School för läsåret 2024/2025 är öppen till och med den 15 februari 2023

Skolan erbjuder tre olika typer av studenter möjligheten att gå med i vårt program: samfinansierade doktorander, affilierade doktorander och studenter som är intresserade av att ta fristående kurser. 

Läs mer och ansök här.

Ett informationsmöte kommer att hållas fredag den 19 januari under lunchen (12-13), BMC A12. 

Johan Flygare, koordinator för National ATMP Research School

Titel: universitetslektor
Professionell bakgrund: MD, PhD, postdoc vid Whitehead Institute, MIT
Biträdande föreståndare för Lunds stamcellscenter
Forskningsområde/grupp: blodbildning, läkemedelsutveckling och genterapi
Johans profil i forskningsportalen