Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

"Praktikprogrammet Jobbsprånget – precis den kickstart vi behövde"

Nicole van Der Burg och Rana Mansour
Jobbsprånget har varit en winwin för Nicole van Der Burg och Rana Mansour. "Om andra företag inte anställer henne snart hoppas vi få medel för att göra det själva", säger Nicole. Foto: Ingemar Hultquist

Har du många idéer men ingen tid eller någon som kan förverkliga dem? Gör som Nicole van Der Burg och skaffa en praktikant genom Jobbsprånget. Ansök från den 16 juli till den 16 augusti.

Varför sökte du till Jobbsprånget?

– Vi är ett litet labb med många idéer men knappt någon tid till att förverkliga dem eftersom patientprovtagningar upptar halva veckan. Vi tänkte att om vi får lite mer tid till att få preliminära data så kan vi ansöka om mer finansiering och därmed få labbet att växa. Så när vi fick veta att vi kunde hjälpa de som kämpar för att komma in på den svenska arbetsmarknaden i utbyte mot en praktikplats genom Jobbsprånget insåg vi att detta var precis den kickstart vi behövde. 

Tog det mycket tid?

– Inte egentligen, Jobbsprånget tar på sig så mycket av pappersarbetet som möjligt. Om man inte förstår handledningarna kan man mejla och/eller ringa dem, de kan alltid berätta exakt vad nästa steg är. HR-personalen på Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund var också till stor hjälp vid onboardingen. 

– Jobbsprånget guidar och ger Teams-sessioner om hur man kan hjälpa praktikanten under de fyra månaderna, och ser till att förväntningarna uppfylls från båda sidor; ger kunskap om anställningssystemet, hur man kan nätverka, öka sin kompetens, lära sig svenska och mycket mer. Det är viktigt att vara medveten om sin roll i processen som provisorisk "rekryterare", oavsett om man rekryterar till sin egen grupp eller hjälper dem att hitta ett jobb i en annan grupp/företag. 

På vilket sätt har du haft nytta av att ha en praktikant?

– Rana har varit en oerhört värdefull forskare för vårt labb. Hon har inte bara tagit på sig alla patientprover, vilket ger oss tid över att köra de experiment vi så desperat behövde göra, utan har också drivit på två projekt som jag fruktade var på permanent paus. Om andra företag inte anställer henne snart hoppas vi få medel för att göra det själva – om vi lyckas övertyga henne om att stanna kvar inom akademin.

Om Jobbsprånget

Jobbsprånget grundades av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien med finansiering från regeringen via Tillväxtverket samt Wallenbergs Stiftelserna. Jobbsprånget har sedan 2017 ett regeringsuppdrag via Näringsdepartement.

I dagsläget medverkar 600 arbetsgivare runt om i landet. Jobbsprånget går ofta i linje med verksamheters kompetens-, mångfalds- och jämställdhetsstrategi.

Programmet erbjuder två praktikperioder per år. Kommande ansökningsperiod är 16 juli till 16 augusti 2024.

Information och kontaktuppgifter för dig som vill veta mer

Rana Mansour om sin tid på LU

– Att praktisera på Lunds universitet har gett mig en möjlighet att fördjupa mig i den svenska kulturen samtidigt som jag strävar efter att nå mina forskningsmål. Det har varit en berikande erfarenhet som jag är oerhört tacksam för. En aspekt som sticker ut för mig är den starka känslan av gemenskap inom institutionen. Trots gruppmedlemmarnas olika bakgrund och expertområden finns det ett gemensamt engagemang för excellens och en vilja att stötta varandra i vår forskning. 

– Jag har fått en djup förståelse för vanliga lungsjukdomar som astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Övergången från postdoktoral forskare till praktik har varit en värdefull lärorik erfarenhet som gett mig nya perspektiv och nya möjligheter att växa. Trots min omfattande bakgrund inom forskning har denna praktik gjort det möjligt för mig att utforska olika aspekter av det vetenskapliga området, vilket var en givande möjlighet att tillämpa min expertis i nya sammanhang. Det har också gjort det möjligt för mig att bredda min kompetens inom andra områden.

Fakta om Rana Mansour

Namn: Rana Mansour
Ålder: 35 
Ursprung: Libanon 
Utbildnings- och forskningsbakgrund: Kandidatexamen i djurbiologi från Lebanese University i Libanon. Master i immunologi och doktorsexamen i fysiopatologi från Université Paul Sabatier i Toulouse, Frankrike. 4,5 års postdoktoral forskning inom primär immunbrist vid American University of Beirut, Libanon. 
Praktiserar på Medfak: 1 februari till 31 maj i Ellen Tufvessons grupp, Lungmedicin och allergologi.