Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Högt söktryck till populär kurs i forskningskoordinering

Peter Asplund, en av gästföreläsarna på kursen i forskningskoordinering, föeläser framför studenterna, foto. Foto: Anna Hellgren
Peter Asplund gästföreläser på temat "Varför forskar vi och för vem? Från forskning till klinisk verklighet." Foto: Anna Hellgren

Kursledarna Cecilia Lenander och Peter Svensson kan glädja sig åt högt söktryck till kursen i forskningskoordinering: 129 sökande, varav 84 i första hand, visar på att efterfrågan på fortbildning inom området är stort.

Förra hösten drog Lunds universitets första kurs i forskningskoordinering i gång på Medicinska fakulteten. Kursen syftar till att rusta kursdeltagarna med den kunskap som krävs för att kunna projektleda och stötta kliniska studier och kliniska läkemedelsstudier. I höst går kursen igen och intresset har varit stort i vårens antagningsomgång. 

Efterfrågad kompetens

På uppdrag av regeringen lades en utredning om kliniska prövningar fram 2023. Utredningen slog bland annat fast att Sverige behöver investera i kompetensförsörjning av forskningsstödjande personal som ett led i arbetet att främja kliniska prövningar.  

– Kursen är ett gemensamt initiativ från Region Skåne och Lunds universitet då det är brist på personal med denna kompetens, berättar kursledare Peter Svensson. 

Vilken kompetens är det sektorn efterfrågar? 
– Att ha den generiska kunskapen om hur forskningsprocessen går till både inom akademin och inom industrin, fortsätter Peter. 

Möjlighet till att bredda och spetsa kompetensen

Katarina Maddox, projektledare Folktandvården, armarna i kors och leende. Foto:Folktandvården
Foto: Folktandvården Skåne

Katarina Maddox, projektledare och numera även forskningskoordinator vid Folktandvården Skåne, är en av studenterna som gick kursen i höstas. Till vardags leder hon projekt och arbetar i forsknings- och utvecklingsenheten samt med ledningsgruppen för specialisttandvård och forskning.   

Vad fick dig att söka kursen?
– Min chef tipsade mig om kursen. Vårt (Folktandvården Skånes) mål är att vara en ledande kunskapsdrivande hälsoaktör i Sverige och i det ingår forskning. Vi har nyligen utökat vår organisation med en samordnare för klinisk forskning och en forsknings- och verksamhetsstrateg. Där passar jag som forskningskoordinator in som en viktig del i det strategiska forskningsområdet, förklarar Maddox. 

Jag har jobbat som projektledare länge i hos bland annat Region Skåne, Skåne Care och Astra Zeneca. Med den här kursen får jag möjlighet att både bredda och spetsa till min kompentens. 

Vilka delar gillade du bäst av kursen? 
Det jag gillade bäst med kursen är kvaliteten på föreläsarna, de är kunniga inom sitt ämne och bra föreläsare vilket gör att man håller intresset uppe för ämnet. Entusiasmen från kursledarna Cecilia och Peter för hur viktigt det här med forskningskoordinering är. 
 

Om kursen

Under kursen behandlas grundläggande kunskaper om kliniska studier och klinisk forskning inkluderande läkemedelsprövningar samt medicinsk tekniska produkter, samt planering och genomförande av klinisk forskning. Kursen inkluderar kunskap om "good clinical practice" (GCP), studietyper, statistik, och de olika delarna i ett studieupplägg. Lagar och förordningar som styr klinisk forskning tas också upp. Kursen är uppdelad i tre delar:

  1. Introduktion till klinisk forskning och läkemedelsprövning, som inkluderar medicinsk etik, klinisk läkemedelsutveckling, budget, de regulatoriska regelverken och projektledning.
  2. Planering av klinisk forskning och läkemedelsprövning, som tar upp olika aspekter kring planering av en klinisk forskningsstudie eller läkemedelsprövning.
  3. Genomförande av klinisk forskning och läkemedelsprövning, som innehåller ledning och koordinering av en klinisk studie eller läkemedelsprövning inklusive dokumentering, provhantering och rapportering