Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hitta rätt bland våra infrastrukturer

Kajsa M Paulsson
Kajsa M Paulsson är docent, projektledare för Interreg-projektet HALRIC, och leder fakultetens arbetsgrupp för aktiv samverkan för att lösa hållbarhetsrelaterade samhällsutmaningar. Foto: Ingemar Hultquist

Som forskare vid Medicinska fakulteten kan du få hjälp med att mäta, visualisera och utveckla din forskning med hjälp av avancerad teknologi och expertis som tillhandahålls av nationella och internationella forskningsplattformar och infrastrukturer. Kajsa M Paulsson, forskningsinfrastrukturkoordinator, är din guide i infrastrukturdjungeln.

Hej, Kajsa M Paulsson! Berätta vad som är på gång!

– Som alltid händer det mycket spännande på infrastruktursområdet! Sedan förste april i år leder Lunds universitet HALRIC, ett nytt EU-projekt som fått 11,2 miljoner euro för att öka innovationskapaciteten inom Life sciencesektorn genom bland annat ökad kännedom och användning av unik forskningsinfrastruktur i Öresund-Kattegat-Skagerack-Hamburgområdet. Under tre år ges forskare tillgång till expertis och infrastruktur av olika slag, inkluderat de stora forskningsanläggningarna MAX IV, ESS, DESY och European XFEL, men också annan forskningsinfrastruktur som till exempel cryoEM vid Aarhus universitet, NMR vid Köpenhamns universitet, data-analys vid DTU. 

– Ett annat EU-projekt, EUGLOHRIA ger också våra forskare under 2023 möjlighet att använda forskningsinfrastruktur vid EUGLOH-alliansens fem ursprungliga partnerorganisationer.

– I medicinska fakultetens utlysning av anslag till infrastrukturer inkom tretton ansökningar. Under våren ska de behandlas och beslut fattas i höst om vilka som ska ges ekonomiskt stöd.

Våra forskare har tillgång till en massa plattformar och infrastrukturer. Hur ska man veta vilka man kan ha nytta av?

– Om man är nyfiken på en ny teknik eller infrastruktur rekommenderar jag att man tar kontakt och berättar om sin forskning och vetenskapliga frågeställningar. På så sätt kan applikationsexperten på infrastrukturen förklara så konkret som möjligt hur en viss teknik eller infrastruktur kan vara av gagn för just dig. De flesta infrastrukturer är intresserade av att få fler användare och tar inte betalt för denna typ av initial konsultation.

Vilket är ditt bästa tips till den som vill veta mer?

– Börja med att bekanta er med infrastruktursmodulen i LU:s forskningsportal. Här kan man söka och göra olika filtreringar. Ta också chansen att besöka de olika evenemang som arrangeras av institutionerna och av infrastrukturerna själva. I min roll som koordinator för fakultetens infrastruktur är jag alltid intresserad av att hjälpa våra forskare att hitta rätt i infrastruktursdjungeln och vi har också andra personer med specialområdes kunskap, som exempelvis Karin Engström, vår dedikerade koordinator för bioinformatik.

Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund arrangerar under 2023 en serie inspirationsföreläsningar där forskare berättar om vilken nytta de har haft av olika infrastrukturer. Målgruppen är forskare och doktorander.

30 maj: Get to know HALOS, LBIC & Humanities Lab

Program och anmälan

4 oktober: Get to know the Epilepsy Group, LBIC, Infrastructure at Paediatrics and CBCS

Program och anmälan

11 november: Get to know BioMS, NBIS, NGI, Kliniska Studier Sverige, Center for Translational Proteomics and CIPA

Program och anmälan

SciLifeLab Day Lund 28 september

Kontakt

Kajsa M Paulsson, forskningsinfrastrukturkoordinator
kajsa_m [dot] paulsson [at] med [dot] lu [dot] se (kajsa_m[dot]paulsson[at]med[dot]lu[dot]se)

För dig som vill veta mer

I Forskningsportalen hittar du information och kontaktuppgifter till alla infrastrukturer.

Länk till Forskningsportalen

Se också vår externa webbplats:

List of research infrastructures

Lokala och nationella satsningar 2023

Lunds universitets infrastruktur för bildbehandling och analys (CIPA) öppnar under våren upp ett bokningssystem för ökad tillgänglighet av de arbetsstationer med hårdvara och mjukvara som finns på BMC C14. 

Från och med i höst kommer det finnas en dedikerad applikationsexpert på plats vid LU-Fold.

Den nationella infrastrukturen Chemical Biology Consortium Sweden (CBCS) välkomnar användare från hela universitetet. Likaså är Lunds universitets Zebrafisk facilitet (LUZI) redo att ta emot användare och erbjuda tjänster för våra forskare.

För CryoEM for life science håller just nu nya lokaler på att iordningställas. I dessa lokaler kommer det ges tillgång till både en Vitrobot för provhantering och inte minst ett nytt mikroskop. 

BioMS har uppdaterat sina instrument och kan nu utföra robust storskalig (>1000) kvantitativ analys av proteiner från kliniska prover och kommer inom kort att kunna utföra kvantitativ proteinanalys av enskilda celler.

LBIC upphandlar ny preklinisk PET/CT och SPECT/CT som förhoppningsvis levereras mot slutet av året. LBIC:s mikroskopiplattform har påbörjat en upphandling av ett nytt transmissionselektronmikroskop.

Den nya nationella forskningsinfrastrukturen Protein Production Sweden (PPS) tillhandahåller genom LP3 proteinuttryck med hjälp av olika expressionssystem och proteinrening. Den erbjuder också två Gateway-moduler som syftar till att producera specialreagenser för användning i neutronspridnings- eller röntgenkristallografiexperiment.

Centrum för Translationell Genomik (CTG) erbjuder nu singelcellsekvensering (mRNA) av fixerade prover som forskningsservice, och kommer inom kort även erbjuda spatiell transkriptomik baserad på 10x genomics Visium-teknologi. 

Movement and Reality laboratory (MoRe lab) har en ny director vid namn Daniel Benoit och har öppna dörrar för både nya och gamla användare.

SciLifeLab Lund har rekryterat en koordinator (Esther Gonzalez-Padilla) och planerar för en mängd aktiviteter vid Lunds universitet under året (se faktaruta). Håll ögonen öppna för kommande evenemang, och besök gärna koordinator och föreståndare (Markus Heidenblad) för site:n på BMC D14.

Biobank Sverige nod syd är på gång med en serie utbildningar med anledning av den nya biobankslagen och hur det ska bli lättare för forskare att göra rätt.