Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Crafoords vetenskapsluncher: Caroline Bergenfelz om probiotika mot allvarliga luftvägsinfektioner

Är det möjligt att utnyttja normalfloran som probiotika för att förebygga, eller kanske till och med behandla, allvarliga luftvägsinfektioner? Välkommen till en föreläsning med docent Caroline Bergenfelz.

Luftvägsinfektion är en av de vanligaste anledningarna till läkarbesök och orsakar närmre 2.5 miljoner dödsfall årligen världen över. Liksom i mag-tarmkanalen har den lokala bakteriefloran i luftvägarna föreslagits att påverka såväl sjukdom som hälsa.

Man har nyligen sett att närvaro av vissa bakterier förknippas med minskad risk för luftvägsinfektioner. Men hur reglerar dessa ”snälla” bakterier sjukdom och hälsa i luftvägarna? Är det möjligt att utnyttja normalfloran som probiotika för att förebygga, eller kanske till och med behandla, allvarliga luftvägsinfektioner?

Välkomna till en föreläsning inom ramen för Crafoords vetenskapsluncher med Caroline Bergenfelz, docent och biträdande forskare vid Experimentell infektionsmedicin, Lund.

Se ett kort videoklipp ovan, där Caroline Bergenfelz beskriver sin forskning.

Om evenemanget

Tid: 15 november 2023 12:00-12:45

Plats: Lunds stadsbibliotek, S:t Petri Kyrkogata 6, Lund

Ingen registrering krävs.

Kontakt:  noomi [dot] egan [at] fsi [dot] lu [dot] se (noomi[dot]egan[at]fsi[dot]lu[dot]se)

Spara evenemanget till din kalender

Crafoords vetenskapsluncher är en serie föreläsningar som lyfter fram forskning som har fått anslag från Crafoordska stiftelsen och är ett samarbete mellan Lunds universitet, Crafoordska stiftelsen och Lunds stadsbibliotek.

Föreläsningen inleds med en presentation av Crafoordska stiftelsen och avslutas med en kort frågestund där publiken ges möjlighet att ställa frågor.