Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vårdhundar lockade studenter till tankeutbyte om psykisk ohälsa

Vårdhunden Millie hoppar genom en ring. Foto.
Vårdhunden Millie showar i entrén till Forum Medicum. Foto: Erik Skogh

Två vårdhundar istället för en. Trycket var stort den 5 maj när popup-eventet ”Mental Health on Campus” hölls i Forum Medicums entré. Syftet var att låta studenter dela med sig av sina tankar om psykisk ohälsa antingen via en digital anslagstavla eller post-it-lappar på plats.

Två vårdhundsteam gästade eventet. Carina Tjörnstrand, dr. med. vet. i arbetsterapi med Schapendoes-tiken Millie och Lena Maria Lundberg, lärare vid Vårdhundskolan, med blandrashunden Heffe. 

– Jag kallade in Heffe eftersom jag inte visste hur mycket folk som skulle komma och det var tur för här har det varit fullt upp ända från start, säger Carina Tjörnstrand.

Hundarna ska bidra till en inbjudande och trygg miljö och minska oro, underlätta samtal och sprida glädje. Det märks att hundarna utövar en stark dragningskraft. Hela tiden stannar studenter till och vill ta en bild tillsammans med Millie eller Heffe.

Stort intresse

Intresset var stort och mest folk var det på morgonen, berättar Annika Lexén, docent i arbetsterapi. Då ringlade kön lång för att få äntra båset där studenterna med hjälp av post-it-lappar kunde svara på tre frågor gällande psykisk ohälsa: Vad man upplever som jobbigast just nu, vilka utmaningar studenter står inför gällande deras psykiska hälsa och vilket stöd man skulle vilja se från universitetets sida.

Insidan av båset där studenterna satt upp sina post-it-lappar. Foto: Erik Skogh
Skärmbåset där studenterna satt upp sina post-it-lappar. Foto: Erik Skogh

Det fanns även möjlighet att scanna en QR-kod och besvara frågorna på en digital anslagstavla som studenterna fortfarande kan använda för att bidra med sina tankar.

– Vi har redan fått in ett stort material, säger Ida Englund nöjt, projektassistent och master i folkhälsa.

Ramverk mot psykisk ohälsa

Nästa steg är att utifrån responsen hålla fokusgrupper med studenter, personal och andra viktiga aktörer. Där ska idéer och behov fångas upp som sedan kan ligga till grund för utvecklingen av ett hållbart ramverk för att hantera psykisk hälsa i universitetsmiljö.

– Idag saknas ett sådant ramverk vid samtliga svenska universitet och högskolor, säger Annika Lexén.

Fokusgrupperna ska inte enbart rikta sig till studenter och personal vid medicinska fakulteten utan involverar även andra fakulteter. Gruppmötena planeras till hösten och efter resultatanalysen kommer man besluta hur man ska gå vidare. Tanken är att skapa ett universitetsgemensamt ramverk som även andra lärosäten kan ha nytta av i framtiden.

Arrangörerna Carina Tjörnstrand, Ida Englund och Annika Lexén. Framför trion ligger vårdhunden Millie. Foto: Erik Skogh
Från vänster: Carina Tjörnstrand med vårdhunden Millie, Ida Englund och Annika Lexén. Foto: Erik Skogh

Och ett ramverk är angeläget, framhåller trion, överens om att den psykiska ohälsan ökat och ökar i oroväckande takt inom högskolevärlden.

– Det känns särskilt i hjärtat att kunna göra något för studenterna. Vi har drivit liknande projekt om deras mående och intresset är jättestort. Vi har inga problem med att hitta försökspersoner utan har till och med fått neka folk vilket inte brukar vara fallet, säger Annika Lexén.

Internationellt samarbete

Upplägget till ett ramverk har bland annat inspirerats av ett projekt vid Curtin University i Australien som leds av professor Sonya Girdler.

– Där har man utvecklat stödverksamheten ”Comfort Corner”, där studenter stöttar varandra i en miljö som främjar välmående och skapar närhet till universitetets stödfunktioner och personal, berättar Carina Tjörnstrand. 

Stödverksamheten i Australien är fortfarande under utveckling och Lundaforskarna har inlett ett tätt samarbete med Girdler för att utbyta erfarenheter.

För mer info om projektet och liknande forskning besök CEPI:s hemsida