Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fakultetens karriärstöd omformas för att inkludera större och bredare målgrupper

Porträtt kvinna. Foto.
Vicedekan Eva Ageberg, som lett kartäggningen av karriärstödet vid fakulteten. Foto: Agata Garpenlind.

En arbetsgrupp, under ledning av vicedekan Eva Ageberg, ansvarig för forskning, karriär och samverkan, har kartlagt behovet av karriärstöd vid vår fakultet. Förändringarna rullas nu ut.

Ett gott karriärstöd bäddar för en stark och hållbar forskningsmiljö där talang och kompetens kan utvecklas. 

Med karriärstöd menas stöd och inspiration gällande karriär och arbetsmarknad. Målet med kartläggningen har varit att fakulteten ska kunna erbjuda karriärstöd till en bred målgrupp och därmed nå många medarbetare vid Medicinska fakulteten och personer inom hälso- och sjukvården med koppling till fakulteten.

Välgrundade val

– Ett karriärstöd behövs för att hjälpa forskare i alla skeden av deras karriär att etablera sig och navigera sina karriärvägar. Genom att erbjuda olika aktiviteter tillhandahålls information och vägledning om, till exempel hur man meriterar sig, söker anslag och bidrag, samt utforskar olika karriärvägar. Detta gör det möjligt för forskare att göra medvetna och välgrundade val som främjar deras professionella utveckling. Sådant stöd bidrar till att skapa en stark och hållbar forskningsmiljö där talang och kompetens kan utvecklas, säger Eva Agerberg, vicedekan. 

Ska gynna många

Fakulteten ser kontinuerligt över sin verksamhet för att säkerställa att satsningar som görs gynnar så många som möjligt vid fakulteten. Fakultetens Karriärcentrum etablerades 2013.
– Det har inte varit ett centrum i organisatorisk mening, utan ett namn som tydliggjort att det finns stöd att få i karriärrelaterade frågor. Servicen har tidigare främst riktat sig till forskare tidigt i karriären. Nu var det dags att se över vilka aktiviteter som utförs inom Karriärcentrum och att kartlägga verksamhetens behov på nytt utifrån dagens förutsättningar.

Tematiska spår

Utifrån de behov av karriärstöd som arbetsgruppen identifierade, skapades fem tematiska spår där fakulteten främst erbjuder seminarier och workshops. För att förenkla och tydliggöra karriärstödet ersätts namnet ”karriärcentrum” med ”fakultetens karriärstöd”.
– Vissa aktiviteter blir kvar och nya har tillkommit. Tidigare aktiviteter som riktade sig mot en smal målgrupp och ett fåtal individer har omformats till det vi kallar "tematiska spår", för att inkludera större och bredare målgrupper. 

De fem tematiska spåren är: 

  • ansökningar och bidrag
  • meritering
  • organisation
  • hållbart arbetsliv
  • karriär utanför akademin

    – Vi fokuserar på dessa teman eftersom arbetsgruppen identifierade ett behov av karriärstöd inom dessa områden. 

Att kategorisera aktiviteter i teman kan göra det enklare för mottagaren att förstå. 

Genom att erbjuda seminarier och workshops inom fem tematiska spår, kan stödet tillhandahålla relevant information och vägledning som hjälper forskare att navigera sina karriärvägar. 
– Tidigare aktiviteter som omformats, gör att fler medarbetare kan dra nytta av stödet. Seminarier och workshops som blir kvar löper på som tidigare, och nya aktiviteter kommer att lanseras successivt. 

 

Så håller du dig uppdaterad om karriärstödets aktiviteter

  • Fakultetens karriärstöd på Intramed
  • Håll utkik på info-skärmarna i huset: information om olika aktiviteter visas i olika färger för de olika tematiska spåren, för att underlätta igenkänning.
  • Karriärstöds nyhetsbrev Career News skickas ut via mail en gång i månaden under terminstid. Om du inte får dessa mail, vänligen kontakta: pernilla [dot] carlsson [at] med [dot] lu [dot] se (pernilla[dot]carlsson[at]med[dot]lu[dot]se) 

 

Tips: Nya aktiviteter på agendan

  • Söka EU-medel? På eftermiddagen den 22 maj ordnar vi ett seminarium i samarbete med Forskningsservice om att söka EU-medel inom pelare II (Global challenges and European Industrial Competitive) och kluster 1 (Health). Forskare på fakulteten som framgångsrikt erhållit EU-anslag medverkar också och delar med sig av sina erfarenheter. Alla som planerar att vara partner eller koordinator för en ansökan, eller är nyfikna på detta, är välkomna.
  • Att stärka forskningen genom samverkan.På eftermiddagen 27 augusti arrangerar vi en workshop i samarbete med LU Samverkan om att stärka forskningen genom samverkan. Workshopen kommer utforska vad, varför och hur forskning kan stärkas genom samverkan, med interaktiva sessioner, verkliga fallstudier och gruppdiskussioner. Forskare från fakulteten som framgångsrikt har stärkt sin forskning genom samverkan kommer också att dela med sig av sina erfarenheter. Håll utkik efter annonsering av denna aktivitet!