Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Paralympics i Paris: Vår man på plats med stort engagemang

Jan Lexell och paralymisk idrottare. Foto.
Från vänster: Jan Lexell på plats vid Paralympics i Paris som medicinskt ansvarig under spelen. I bakgrunden ser vi Paralympics oficiella maskot i medicinklädsel. Maskoten är inspirerad av en frygisk mössa, en historisk frihetssymbol.

Just nu är Paralympics, parasportens motsvarighet till OS, i full gång med 4400 idrottare från 184 länder. Jan Lexell, forskare vid Medfak, är för femte året på plats och har ett övergripande medicinskt ansvar under spelen.

Jan Lexell började arbeta med parasport och Paralympics för 15 år sedan och har mellan 2010 och 2018 varit chefläkare för den svenska truppen vid Paralympics i London, Sotji och Rio. Sedan 2014 har han varit medlem i den medicinska kommittén i International Paralympic Committee (IPC), den organisation som står bakom spelen. 

Vad är din drivkraft? 

– Paralympics är inte bara en av världens största idrottsevenemang. Det är lika mycket en rörelse där allas rätt att få idrotta lyfts fram, och där frågor om funktionshinder och inkludering har en central betydelse. 

Jag har alltid sett idrotten som en möjlighet att bygga broar.

– Jag arbetar med personer med neurologiska skador och sjukdomar och ett av målen i mitt kliniska arbete är stödja dessa personer så att de kan leva ett så bra liv som möjligt trots de begränsningar skadan eller sjukdomen medför. Jag har alltid sett idrotten som en möjlighet att bygga broar och göra så att personer med en funktionsnedsättning kan få en meningsfull tillvaro. Idrotten blir alltså ett medel för att må bra. 

– Att se hur den paralympiska rörelsen växer och skapar möjligheter för personer med funktionsnedsättningar, och att själv få vara med i att utveckla området kliniskt och vetenskapligt är en stor förmån. 

Hur kommer det sig att du började arbeta med Paralympics?

– Jag har alltid varit intresserad av idrottsmedicin och arbetat med det i en eller annan form sedan 40 år tillbaka. Som rehabiliteringsmedicinare är det naturligt att arbeta med idrott och fysisk aktivitet för personer med funktionsnedsättning. Så när jag 2010 fick möjlighet att kombinera mitt kliniska arbete inom rehabiliteringsmedicin med mitt intresse för idrottsmedicin var jag inte sen att tacka ja. 

– När jag började arbeta med parasport och paralympisk idrott för 15 år sedan var det ganska okänt och det fanns ett stort behov av att utveckla både det kliniska arbetet och forskningen. Jag fick sedan möjlighet att bygga upp en ny medicinsk organisation i Parasport Sverige, och som professor i rehabiliteringsmedicin kunde jag starta forskningsprojekt inom parasport och Paralympisk idrott. 

– Att möta kollegor från hela världen som har samma intresse och höra om deras arbete på hemmaplan gör mitt arbete med parasport och paralympisk idrott väldigt inspirerande.

Jan Lexell

Gör: Professor i rehabiliteringsmedicin, överläkare vid Ängelholms sjukhus och medicinskt ansvarig under Paralympics i Paris.

Tillsammans med 10 kollegor från hela världen har Jan ett övergripande medicinskt ansvar under spelen och arbetar i nära samverkan med den franska sjukvården på plats i Paralympics-byn. 

Han är också ordförande i IPC:s dispenskommitté där han bedömer dispenser från idrottare för användning av dopingklassade läkemedel. Det är en central del i spelen och avser att möjliggöra för personer med funktionsnedsättning att kunna delta även om man använder dopingklassade läkemedel.


Jan Lexells profil i forskningsportalen