Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Region Skåne lovar ökad tydlighet i kommande utlysningar rörande forskningstid (USVE)

Jesper Petersson och Gavyn Edmunds. Foto.
”Processen ska bli tydligare och granskningen mer noggrann i nästa omgång”, sa Region Skånes forskningschef Jesper Petersson när han och forsknings- och innovationsstrateg Gavyn Edmunds gästade Medfak. Foto: Sara Liedholm

Processen kring Region Skånes mångmiljonsatsning på forskning i form av så kallade USVE-tjänster har varit otydlig och i mångas ögon godtycklig. Ett samtal med Region Skånes forskningschef Jesper Petersson rätade ut en del frågetecken och det lovades ökad tydlighet i framtida utlysningar.

Region Skånes satsning på USVE-tjänster (universitetssjukvårdsenhetstjänsteutrymmen) skulle ge medarbetare inom alla vårdprofessioner en möjlighet att arbeta kliniskt samtidigt som de satsar på forskning. Det är en storsatsning på forskningstid som tillsammans motsvarar ett femtiotal heltidstjänster under åtta år. Men eftersom det varit otydligt hur, och på vilka meriter, de sökande har bedömts bjöd Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund (IKVL) in Region Skånes forskningschef, Jesper Petersson, och forsknings- och innovationsstrateg, Gavyn Edmunds, för att bringa klarhet i frågan.

”En boost i ett kärvt ekonomiskt läge”

IKVL och Region Skåne är kommunicerande kärl vad gäller pengar, människor och idéer. Stark forskning tar tid men kommer såväl regionen, universitetet som till slut befolkningen till godo, säger Mikael Bodelsson, prefekt för IKVL. En satsning av denna storlek är därför synnerligen välkommen – en boost i ett kärvt ekonomiskt läge. Det är också föredömligt att man vikt nästan hälften av utrymmena för icke läkare.

Bra dialog

Det var givande att få höra hur man egentligen tänkt kring hanteringen av tilldelningen. Samtidigt fick vi lyfta det vi från akademiskt håll sett som problematiskt: oklara riktlinjer och en tilldelning som i en del fall frångått den klassiska meritokratin, sammanfattar Anders Bengtsson, initiativtagare till mötet.

Jesper Petersson var också nöjd efter mötet.
– Processen ska bli tydligare och granskningen mer noggrann i nästa omgång, lovade han.

Akademin och sjukvården

På ett universitetssjukhus är sjukvården integrerad med forskning, utbildning, utveckling och innovation (FoUUI). Så kallade universitetssjukvårdsenheter (en klinik eller motsvarande) ska se till att resurserna utnyttjas optimalt. Varje enhet har en akademisk representant med koppling till Medicinska fakulteten.

Läs mer om representation i sjukvård samt fakultet

Läs mer om satsningen på USVE i ett pressmeddelande från Region Skåne