Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Internationella samarbeten: "Var så öppen som möjligt, men så försiktig som det är nödvändigt"

Vicedekan David Gisselsson Nord. Foto.
Foto: Agata Garpenlind

Det händer mycket i omvärlden och säkerhetsläget ändrar sig snabbt. Då kan det vara svårt att veta hur man ska hantera sina internationella kontakter och utbyten. Vicedekan David Gisselsson Nord ger oss vägledning kring hur vi ska agera.

Vad innebär ansvarsfull internationalisering?
– Ansvarsfullt internationellt samarbete innebär att man gör en bedömning av möjligheter jämfört med risker inför varje samarbete. Det innebär också att man ibland kan behöva omvärdera samarbeten som redan är på plats. Då gäller det att inte bara tänka på sin egen forsknings- eller undervisningsmiljö. Man behöver även sätta in samarbetet i ett större perspektiv, som även omfattar Lunds universitet och slutligen även Sveriges intressen.  

Hur ska man gå tillväga för att jobba ansvarsfullt med internationella kontakter?
– Allt handlar om att vara så öppen som möjligt men så försiktig som det är nödvändigt, att bland annat tänka på risker som skydd av persondata, patenträttigheter och risken att bryta mot universitetets värdegrund genom att exempelvis ge legitimitet åt regimer som inte respekterar demokratiska principer.

Vilken hjälp kan jag få när jag ska jobba med internationella samarbeten?
För att veta hur man ska tänka kring riskvärdering finns fakultetens checklista kring ansvarsfull internationalisering. Där står det vilka regler man ska tänka på och vi beskriver andra faktorer som är viktiga vid en riskvärdering. Den stora majoriteten av samarbeten är helt okontroversiella och kan riskvärderas på forskargruppsnivå. Vad gäller låggradiga samarbeten som att bjuda in någon på en konferens eller sampublicera ser vi att den akademiska friheten går före nästintill alla risker.  Men när ett samarbete är av en typ som formaliseras med avtal, ekonomiska transaktioner eller om man ger en gästforskare access till våra lokaler bör man göra en riskvärdering om det rör sig om ett land utanför EU eller utanför unionens nära samarbetspartners.

Hur ska man hantera känslig information på sin dator eller telefon när man reser?
Vad gäller datorn – lämna den inte utan uppsikt, använd VPN och tänk på att öppna wifi-nätverk är extra känsliga för intrång. Men vill en resursstark aktör komma åt din information så är det ändå nästan omöjligt att skydda sig. Det bästa är förstås då att inte ta med sig någon känslig information alls. Samtidigt reser vi alla oundvikligen med mycket information om oss själva varje gång vi reser med vår mobiltelefon. Man bör vara extra försiktig om man reser till länder med totalitära regimer eller länder där den finns tecken på åsiktsregistrering av inresande.

– För att underlätta informationssäkerheten vid resor till problematiska länder eller miljöer har fakulteten nu anskaffat tomma datorer och mobiltelefoner för utlån. Vill man låna dem för en resa bör man ha gjort en riskvärdering och varit i kontakt med Medicinska fakultetens internationella råd (MIR) eller med mig innan för en avstämning. 

Vem kan man kontakta om man har frågor kring internationella samarbeten?
– Det går inte att begära att en enskild forskargruppschef eller en prefekt ska kunna riskvärdera alla samarbeten, även om checklistan räcker långt. För svåra frågor kan man kontakta Medicinska fakultetens internationella råd (MIR). MIR kan i sin tur ta frågan vidare till universitetets ledning. Vid svåra och akuta frågor går det bra att ta kontakt med mig direkt.

Så här gör du för att låna tillfällig telefon eller dator

Under fliken Stöd & verktyg --> Datorer, IT & telefoni här på Intramed hittar du information om hur du gör för att låna en tillfällig telefon eller dator när du reser utomlands.