Lund Spring Symposium i slutet av maj vill inspirera forskare genom att lyssna och diskutera med internationella och lokala spjutspetsforskare. Symposiet riktar sig till forskare inom alla medicinska fält, från metaboliska området, neurovetenskap till cancerforskning, och syftar till att främja tvärvetenskapligt lärande och samarbete.
– Symposiet rör sig kring modern läkemedelsutveckling, allt från klassiska läkemedel (sk. småmolekyler) till det nya områden; stora molekyler, RNA/DNA till genterapier, som man på senare år kunnat göra viktiga läkemedel av, förklarar huvudorganisatör och symposiets ordförande Lars Grundemar, adjungerad professor i klinisk farmakologi vid Medicinska fakulteten.
Dela kunskaper och erfarenheter
– Detta är ett unikt tillfälle för våra forskare och entreprenörer att samlas och dela kunskaper och erfarenheter. Jag tror det är viktigt att lyfta blicken ibland och inspireras av andra forskningsområden för att möjliggöra banbrytande insatser. Och symposiet bjuder på just sådan inspiration.
– Genom att applicera tekniker och verktyg från ett område till ett annat kan forskare upptäcka nya tillämpningar och möjligheter. Som till exempel användningen av antisens-teknologi, som initialt användes inom cancerforskning, men senare visade den sig vara mycket användbar inom andra områden, till exempel neurovetenskap.
Lars Grundemars medorganisatörer är gästprofessorerna vid Medicinska fakulteten, Mikael Dolsten (avgående President R&D Pfizer) och Claes Wahlestedt (Professor universitetet i Miami). Lars själv har i många år arbetat för att höja profilen för basal och klinisk farmakologi som central disciplin vid universitetet, eftersom läkemedelsbehandling är grundläggande för de flesta medicinska behandlingar.
Imponerande uppställning
Bland de inbjudna talarna vid invignings-symposiet 2023, deltog bland annat tre Nobelpristagare, andra internationella och lokala forskarstjärnor, framgångsrika entreprenörer och ledare inom forskning och utveckling i globala företag.
Från årets, enligt Lars Grundemar, minst lika imponerande uppställning, är det svårt att bara framhålla några talare, men följande talare har imponerat stort:
– Kevan Shokat, en framstående cancerforskare från San Francisco, som har gjort banbrytande upptäckter inom utvecklingen av nya målställen för cancerläkemedel. Feng Zhang, vid MIT och Harvard, som har varit pionjär inom CRISPR-tekniken och gjort betydande upptäckter inom optogenetics. Symposiet är ett fantastiskt tillfälle att få lyssna på några av världens främsta forskare och entreprenörer.
Lärande och nätverkande
Trots symposiets framgångar bland främst tillresta, var det en utmaning att få forskare från Lunds universitet att delta.
– Och det är verkligen synd. Därför hoppas jag att årets upplaga ska locka fler lundaforskare som får möjlighet att inspireras av symposiets unika möjligheter till lärande och nätverkande.