Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Detta gäller vid rekrytering från tredje land

Flaggspel med många länders flaggor. Foto.

Kommer du från ett land utanför EU/ESS och ska byta tjänst? Eller ska du rekrytera från tredje land? Då gäller det att ha extra koll på dokumentationen.
– Be om stöd vid minsta osäkerhet så ska allt gå bra, säger Erik Kvist, universitetets internationella migrationskoordinator.

De vanligaste tredjelandsrekryteringarna vid universitetet handlar om doktorander, post-docs/ forskare och ingenjörer. Men regelverket och vår rutinbeskrivning gäller alla anställningar där arbetstagaren saknar EU/ EES-medborgarskap, oavsett anställningsform eller titel. Således inkluderar det till exempel även timanställningar och studentmedarbetare.

Undvik fallgroparna

Rätt till vistelse är inte samma sak som rätt att arbeta, anställning är inte samma sak som antagning och olika typer av uppehållstillstånd kommer med olika krav. Det händer att man blandar ihop begreppen.

– Anta inte att det som gäller för en uppehållstillståndstyp gäller för en annan. Vid varje anställning av en tredjelandsmedborgare måste arbetsstället försäkra sig om att just denna individ har rätt att inneha just denna anställning.

Allvarliga konsekvenser

Om arbetsstället har en arbetstagare anställd utan rätt tillstånd för sin tjänst aktiveras ett straffansvar där böter, eller fängelse i högst ett år, kan bli konsekvensen för arbetsgivaren.

– Generellt är det den som står på anställningsbeslutet som bär detta straffansvar. Utöver detta individuella straffansvar kan Lunds universitet som organisation få en sanktionsavgift. Även den individuella arbetstagaren kan dömas till böter, säger Erik Kvist som uppmanar alla att vända sig till HR för råd och vägledning.
 

Erik Kvist. Foto.
Erik Kvist, internationell migrationskoordinator. Foto: Gabriella Gut

Information på HR-webben för dig som ansvarar för anställning och mottagande av internationella medarbetare.

Internationell personal