Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Semestertips från vårt Hållbarhetsforum: Res hållbart i sommar!

Grusväg. Foto.

Så många härliga tips. 378 naturreservat bara i Skåne. Vi tackar!

Hållbarhetsforum har ett rektorsuppdrag att stötta kärnverksamheterna att förverkliga intentionerna i universitetets hållbarhetesstrategi. Jenny Hansson, kommunikatör och projektledare på Hållbarhetsforum, ger oss många, fina tips om hållbara och spännande semesteraktiviteter i vårt närområde.

Porträtt kvinna.
Jenny Hansson på LUs Hållbarhetsforum.

Åk till en plats du inte besökt i Skåne! Det finns mycket fint att upptäcka oavsett om du vill ha stad, strand eller natur. Skånetrafikens sommarbiljett är väldigt förmånlig: obegränsade resor i hela Skåne fram till 15 augusti för bara 595 kronor, om du köper innan den 30 juni. En vuxen kan ta med sig två barn och dessutom kan man låna ut sin biljett till andra!

Cykla! Lagom till sommaren har Naturskyddsföreningen i Lund tagit fram en webbkarta för cyklister som täcker hela södra Sverige. Här kan du hitta sammanhängande nät av cykelbanor och lågtrafikerade vägar för att ge dig ut på upptäcktsfärd. Webbkartan för cyklister: https://www.cykelkarta.se/ Naturskyddsföreningen tipsar också om fikaställen som ligger högst en dryg mil utanför Lund och dit man kan ta sig på cykelbanor och lågtrafikerade vägar. Läs mer: https://lund.naturskyddsforeningen.se/cykling/fikacykling/

Design och natur i kombination! Arkitekturstudenter har designat och byggt vindskydd längs Skåneleden, inom projektet Arknat. Vindskydden fungerar både för en fikastund och en natt i naturen. Skåne 2021-2022 - ARKNAT

Skåne har 378 naturreservat, hur många har du besökt? Vissa områden är väldigt välbesökta, hjälp till att sprida besökstrycket i naturen genom att prova nya platser och besöka de mest kända vid mindre vanliga tidpunkter. Länsstyrelsen har bra beskrivningar av olika naturreservat på sin hemsida. Nu har Skåne 378 olika naturreservat - Torsebro och Snogeholm är nyast | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se)

Vad säger forskningen? Samlad kunskap om klimatsmart semester och verktyg för att beräkna klimatpåverkan från din resa finns på www.klimatsmartsemester.se

Läs mer om Om Hållbarhetsforum | Hållbarhetsforum (lu.se)

 


 

En hållbar resa

Läs Ebba Malmqvists, arbets- och miljömedicin, blogginlägg till vår reseblogg LU Sustainable Travel Stories.

A more civilised way of business travel – LU Sustainable Travel Stories(på engelska)