Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Medfak i Almedalen: "Jag lämnade tältet mer optimistisk om att vi löser detta."

Maria Björkqvist, Erik Renström, Anna Falk och Stefan Volk Jovinge på Vårdarenans scen i Almedalen. Foto: Johanna Erlandson.
Dekan Maria Björkqvist, rektor Erik Renström, och våra talare, Anna Falk och Stefan Volk Jovinge, på Vårdarenans scen i Almedalen. Foto: Johanna Erlandson.

Almedalsveckan 2024 är över och vi summerar vår medverkan. Kommunikationschef Johanna Erlandson var på plats och delar här sina intryck.

"I år hade vi bokat in oss för ett panelsamtal på Dagens Medicins scen Vårdarenan "Nya terapier – har vi råd att bota sjukdomar?", på onsdagen, så när jag kom upp på tisdagen var det första jag gjorde att leta upp scenen och ta en bild som vi kunde använda för att marknadsföra eventet. Hemmateamet i Lund var snabba på bollen och såg till att informationen spreds i våra sociala kanaler direkt.

På kvällen sammanstrålade alla LU:s representanter och gäster för ett lågmält mingel på gården till vårt boende. S-faks nya hedersdoktor Samir Abu Eid, som var på plats för att prata om Israel-Palestinakonflikten, gav lite stjärnglans åt tillställningen.

Porträtt kvinna. Foto.
Kommunikationschef Johanna Erlandsson. Foto: Agata Garpenlind.

På onsdagen var det så dags för vårt panelsamtal på Vårdarenan. Vi startade dagen med kaffe och italienska amarettokakor på dekanens favoritfik i Visby och våra talare Anna Falk och Stefan Volk Jovinge skickade en selfiehälsning till våra följare i sociala medier.

Så var det dags för panelsamtalet. Inför ett fullsatt tält diskuterade Anna, Stefan, professor Lars Sandman från Linköping och socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) hur vi tillsammans kan se till att lösa finansieringen av de nya stamcells- och genterapibehandlingarna som just nu kostar mycket, men har potential att bota svåra sjukdomar. Alla var överens om att det behövs insatser i alla led, från forskningen, till sjukvården och industrin och att politiken måste hitta sätt att få fram de resurser som behövs. Jag lämnade tältet mer optimistisk om att vi löser detta.

Under tiden samtalet pågick såg jag också till att få ner citat från talarna som vi i realtid kunde dela med pressen och andra via X. Efter den här insatsen passade jag på att lyssna på en hel del andra seminarier och panelsamtal, om allt från anhöriga i vården till lyckoforskning och hur man kan minska otillåten påverkan i offentlig verksamhet. Och så var jag på LU:s seminarium om Israel-Palestinakonflikten, men det kan man läsa mer om i Sydsvenskan."

Se hela panelsamtalet här.