Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Få hjälp att bli koordinator för ett EU-projekt

En grupp giraffer på savannen. Foto.

Forskningsservice hjälper dig på vägen, både med finansiering och stöd. Rolf Lood, docent i infektionsmedicin på IKVL, är just nu på väg till Tanzania är koordinator för ett projekt i Afrika och uppmanar fler att prova på rollen som koordinator.

Portrait of Rolf Lood. Photo.
Rolf Lood, koordinator för ett ODIN projekt med anslag från Horisont Europa, EU:s ramprogram för forskning och innovation.

Hur är det att vara koordinator?

– Underbart och påfrestande på samma gång! Att få en grupp på ca 50 forskare, representerande av nio olika organisationer i olika tidszoner och olika kulturer, att driva åt samma håll är en utmaning. Men vi är en prestigelös grupp med stor respekt för varandra och vi vill alla bidra till att förbättra världen.


Gruppen började som en samling kollegor, men nu kallar vi varandra vänner. Jag rekommenderar verkligen andra att söka! 

Vad har varit den största utmaningen?

– Den största personliga utmaningen har varit att gå utanför de bekväma ramar som mitt eget forskningsfält erbjuder, där jag är expert, till att koordinera ett globalt projekt som spänner över flera forskningsfält som ska implementeras och integreras i flera olika länders statliga organisationer, och bereda en kommunikationsplan och utbildningsplan för detta. Att ständigt känna att man doppar tårna i något nytt och oprövat. 

Vilket stöd har du fått från Forskningsservice på LU?

– Forskningsservice har varit en fantastisk part att luta sig mot. Inte bara har de med stor entusiasm och stöd tagit fram mallar att använda, korrekturläst delar av ansökan och funnits där genom hela processen, utan de har även ekonomiskt stöttat denna process genom att erbjuda finansiellt koordineringsstöd vilket har underlättat att dedikera tid till projektet. Utöver detta har LU kontinuerligt erbjudit högklassig legal hjälp i att ta fram underlag till avtal och stöttat i den processen.

Det är en ynnest att få vara del av denna typ av projekt där så många kommer samman för att kunna uppnå större mål.

Om Rolf Loods projekt

Projektet ska utveckla och implementera övervakning av avloppsvattenbaserad epidemiologi, som användes i västvärlden under pandemin, i Afrika. Projektet innefattar även kapacitetsbygge, utbildning, kommunikation och policyarbete. 

Projektet är ett samarbete mellan nio olika grupper spridda över Europa och Afrika och pågår mellan 2024-2026.