Medicinska fakulteten har beslutat att utbilda alla studenter på grundutbildningsnivå i “Medvetenhet om psykisk ohälsa – att upptäcka och bemöta (MedPO)”. Vår kurator vid fakulteten, Elin Linderberg, är en av utbildarna på kursen.
– Som medmänniska spelar man en viktig roll genom att vara den som kan se de första tecknen på att någon i ens närhet mår dåligt. Därför pratar vi om vanliga typer av psykisk ohälsa, som ångest, depression och ätstörningar och vilka tecken man ska vara uppmärksam och reagera på för att kunna hjälpa den som mår dåligt, förklarar Elin Linderberg.
Våga visa omtanke
– Det är vanligt att man känner sig osäker på vad man kan och bör göra, och många är rädda att göra fel. Under kursen går vi igenom en handlingsplan som kan vara till hjälp i dessa situationer. Planen fokuserar på att våga visa omtanke, ta kontakt och fråga hur personen mår, lyssna aktivt, erbjuda stöd och, om det behövs, lotsa personen vidare till professionell hjälp.
Om vi som medmänniskor på fakulteten ser någon som verkar må dåligt är det viktigt att vi agerar med både omtanke och respekt.
Genom kursen hoppas fakulteten ge studenterna en grundläggande förståelse för psykisk ohälsa och vanliga symtom.
– Vi vill att de ska känna sig bättre rustade att identifiera tidiga tecken på psykisk ohälsa hos personer i deras närhet och våga agera och aktivt erbjuda stöd. Genom att ge studenterna verktyg som handlingsplanen hoppas vi att de ska känna sig tryggare i att ta initiativ, visa omtanke och när det behövs lotsa vidare till professionell hjälp. Genom att prata om psykisk ohälsa hoppas vi också på att bidra till att minska stigma kring psykisk ohälsa.
Erfarenheter av psykisk ohälsa
Kursen består av två undervisningstillfällen på plats om två timmar vardera. Före undervisningen på plats ska studenterna läsa in material, fakta och filmer där personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa delar med sig av sina berättelser.
Både i undervisningen och i studenternas utvärderingar av kursen märks det att studenterna är engagerade och upplever att de ämnen som diskuteras under momentet är relevanta för dem.
– I utvärderingen uppger många att de kan tänka sig att använda sig av de strategier och färdigheter de lärt om under momentet.
Stort engagemang
Det är viktigt att de som arbetar nära studenterna är medvetna om att kursen finns. Just nu söker fakulteten fler lärare som vill utbilda sig för att kunna hålla kursen. Undervisningen sker alltid i samarbete med en annan lärare, studievägledare eller kurator.
– Det finns ett stort engagemang och gott samarbete bland de lärare som undervisar, och många uttrycker att det är mycket lärorikt och givande att undervisa tillsammans med en kollega. Lärarna och annan personal som jobbar nära studenter har en viktig del i att bidra till ett öppet och inkluderande klimat som är tryggt för den som visar tecken på psykisk ohälsa eller av andra orsaker behöver extra stöd.