Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alla våra studenter på grundutbildningarna utbildas om psykisk ohälsa

En lärosal med studenter och lärare. Foto.
Gruppdiskussion under kursen “Medvetenhet om psykisk ohälsa – att upptäcka och bemöta”. Foto: Agata Garpenlind.

Kursen ska ge studenterna verktyg för att som medmänniska upptäcka och bemöta tecken på psykisk ohälsa hos människor i deras närhet.
– Att våga närma sig, lyssna, visa omtanke och aktivt erbjuda stöd kan göra stor skillnad, säger fakultetens kurator Elin Linderberg.

Medicinska fakulteten har beslutat att utbilda alla studenter på grundutbildningsnivå i “Medvetenhet om psykisk ohälsa – att upptäcka och bemöta (MedPO)”. Vår kurator vid fakulteten, Elin Linderberg, är en av utbildarna på kursen. 
– Som medmänniska spelar man en viktig roll genom att vara den som kan se de första tecknen på att någon i ens närhet mår dåligt. Därför pratar vi om vanliga typer av psykisk ohälsa, som ångest, depression och ätstörningar och vilka tecken man ska vara uppmärksam och reagera på för att kunna hjälpa den som mår dåligt, förklarar Elin Linderberg.

Våga visa omtanke

– Det är vanligt att man känner sig osäker på vad man kan och bör göra, och många är rädda att göra fel. Under kursen går vi igenom en handlingsplan som kan vara till hjälp i dessa situationer. Planen fokuserar på att våga visa omtanke, ta kontakt och fråga hur personen mår, lyssna aktivt, erbjuda stöd och, om det behövs, lotsa personen vidare till professionell hjälp. 

Om vi som medmänniskor på fakulteten ser någon som verkar må dåligt är det viktigt att vi agerar med både omtanke och respekt. 

Genom kursen hoppas fakulteten ge studenterna en grundläggande förståelse för psykisk ohälsa och vanliga symtom.
– Vi vill att de ska känna sig bättre rustade att identifiera tidiga tecken på psykisk ohälsa hos personer i deras närhet och våga agera och aktivt erbjuda stöd. Genom att ge studenterna verktyg som handlingsplanen hoppas vi att de ska känna sig tryggare i att ta initiativ, visa omtanke och när det behövs lotsa vidare till professionell hjälp. Genom att prata om psykisk ohälsa hoppas vi också på att bidra till att minska stigma kring psykisk ohälsa. 

Erfarenheter av psykisk ohälsa

Kursen består av två undervisningstillfällen på plats om två timmar vardera. Före undervisningen på plats ska studenterna läsa in material, fakta och filmer där personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa delar med sig av sina berättelser. 

Både i undervisningen och i studenternas utvärderingar av kursen märks det att studenterna är engagerade och upplever att de ämnen som diskuteras under momentet är relevanta för dem.
– I utvärderingen uppger många att de kan tänka sig att använda sig av de strategier och färdigheter de lärt om under momentet.

Stort engagemang

Det är viktigt att de som arbetar nära studenterna är medvetna om att kursen finns. Just nu söker fakulteten fler lärare som vill utbilda sig för att kunna hålla kursen. Undervisningen sker alltid i samarbete med en annan lärare, studievägledare eller kurator.
– Det finns ett stort engagemang och gott samarbete bland de lärare som undervisar, och många uttrycker att det är mycket lärorikt och givande att undervisa tillsammans med en kollega. Lärarna och annan personal som jobbar nära studenter har en viktig del i att bidra till ett öppet och inkluderande klimat som är tryggt för den som visar tecken på psykisk ohälsa eller av andra orsaker behöver extra stöd.

Hur mår egentligen våra studenter?

Enligt Folkhälsomyndighetens rapport från 2018, som bygger på den nationella folkhälsoenkäten, upplever en stor andel av studenterna psykiska besvär. Nära hälften av studenterna rapporterar att de lider av ängslan, oro eller ångest, vilket är högre än motsvarande siffra för yrkesverksamma (cirka en tredjedel).

Dessutom uppger tio procent av studenterna att de har svåra besvär av psykisk ohälsa, jämfört med fem procent bland yrkesverksamma.

Av studenterna var det fem procent som haft suicidtankar under det senaste året. Motsvarande andel bland de yrkesverksamma var fyra procent. 

Källa: Folhälsomyndigheten

Om kursen

Kursen är ett obligatoriskt moment på termin 2 för samtliga grundutbildningsprogram på fakulteten. Under vårterminen hålls totalt 20 grupper, med 20–30 studenter per grupp, inom ramen för våra åtta grundutbildningsprogram. 

Kursen har utvecklats av en arbetsgrupp vid Medicinska fakulteten och är unik för vår fakultet. Arbetsgruppen har bestått av fakultetens medarbetare Ketty Andersson, Fredrik Bengtsson, Christine Karlsson, Elin Linderberg och Maria Swanberg.

Till information om kursen Medvetenhet om psykisk ohälsa. 

Till informationssidan för utbildningen av nya lärare som kan undervisa i momentet.

En liknande kurs har tidigare erbjudits brett till medarbetare vid fakulteten, med doktorander och postdoktorer som en indirekt målgrupp. Kursen var ett samarbete mellan fakultetens karriärcentrum och Stamcellscentrum, initierat av Christine Karlsson (Stamcellscentrum) och Pernilla Carlsson (Karriärcentrum).

Porträtt kvinna. Foto.

Elin Linderberg, kurator

Foto: Agata Garpenlind

Gör på jobbet: Erbjuder individuella stödsamtal till studenter på fakulteten och är momentansvarig för kursen ”Medveten om psykisk ohälsa – att upptäcka och bemöta” inom fakultetens grundutbildningsprogram. Utöver det håller jag workshops för studenter och fungerar som en resurs för lärare och studievägledare när studenter mår dåligt.
Bakgrund: Min professionella bakgrund är inom behandling av olika former av psykisk ohälsa, med särskilt fokus på unga och unga vuxna. Jag har erfarenhet från verksamheter som behandlar ätstörningar, problem med alkohol och droger samt vanliga typer av psykisk ohälsa som ångest och depression. Jag är utbildad i grundläggande psykoterapi med inriktningen Kognitiv Beteendeterapi (KBT).
Kontakt:elin [dot] linderberg [at] med [dot] lu [dot] se (elin[dot]linderberg[at]med[dot]lu[dot]se)